Καταδικάζουμε την απάνθρωπη εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών  από το καθεστώς Ερντογάν. Είναι ολοφάνερο ότι προωθώντας εσκεμμένα και μεθοδικά τους ανθρώπους αυτούς στα σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ο Ερντογάν προσπαθεί να εκβιάσει τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για να υποστηρίξουν στην αποτυχημένη επέμβαση του στη Σύρια. 

Ο Ερντογάν αφού δημιούργησε το κύμα προσφύγων με την υπόθαλψη των τρομοκρατών στη Συρία και την προκάλεσε μια δεκάχρονη αιματηρή σύγκρουση, τώρα που βλέπει το παιγνίδι του να χάνεται, βάζει ως ασπίδα τους πρόσφυγες που ο ίδιος δημιούργησε. 

Θεωρούμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σταματήσει να ανέχεται τον Ερντογάν και όχι να προσπαθεί να τον καλοπιάσει στο θέμα της Συρίας.  

Η Πρόεδρος της ομάδας των πρασίνων ευρωβουλευτών κα. Σκα Κέλερ σε δηλώσεις της κατάγγειλε τον Ερντογάν για την εκμετάλλευση των προσφύγων και ζήτησε να αναλάβει τις ευθύνες της η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκτιμούμε το ενδιαφέρον που επέδειξε επιτέλους η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ακόμα μόνο λόγια ακούμε. Δώστε αμέσως βοήθεια στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει την επίθεση από το τούρκικο καθεστώς. Αφήστε τη στάση του επιτήδειου ουδέτερου.