Είναι γνωστή η «αγάπη» της Κυβέρνησης προς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που τολμούν να αρθρογραφήσουν και να αναδείξουν τα κακώς έχοντα της διακυβέρνησης τους. Από το αξέχαστο «εννα σας πάρει ο δαίμονας», μέχρι την πρόσφατη απειλή για αγωγή προς την εφημερίδα Πολίτης για την υπόθεση της Ryan Air, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αναδεικνύει συνεχώς την αγάπη της προς την ελευθεροτυπία…

Αυτή τη φορά ο υπουργός Εσωτερικών, μετά από σειρά αποκλειστικών δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Πολίτη» που αφορούν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και την παράνομη και ανήθικη διαχείριση της άφιξης πλεούμενων, εξέδωσε ανακοίνωση γεμάτη εμπάθεια και ειρωνεία, αντί να αντικρούει τα περιστατικά που κατέγραψε η  εφημερίδα με δεδομένα. Με χαρακτηρισμούς όπως «ντροπή και προσβολή για τη δημοσιογραφία» και κάνοντας λόγο για «αρχή της προπαγάνδας», ο υπουργός αποφεύγει να δει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έφη Ξάνθου, ανέφερε πως «η στάση του υπουργού Εσωτερικών προς τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ηλιάδη, είναι απαράδεκτη. Αντί να απαντήσει πριν τη δημοσίευση του άρθρου – όπως του ζητήθηκε από τη δημοσιογράφο – αποφεύγει τον παραγωγικό διάλογο και καταφεύγει στην εύκολη λύση των προσβολών.

Τα όσα αναφέρουν τα δημοσιεύματα, αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού των μεταναστών, των απαράδεκτων πρακτικών και της παρέμβασης του υπουργού στις αρμοδιότητες άλλων συναδέλφων του και σε λειτουργούς του ίδιου του υπουργείου του, είναι συγκλονιστικά. Αντί ο υπουργός να κατηγορεί ασύστολα και να επιμένει πως πρόκειται για ψευδή, ας δώσει δεδομένα στην δημοσιότητα. Ισχύουν ή δεν ισχύουν οι καταγγελίες που του έχουν προσάψει μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος; Αφήνει ανθρώπους να υπομένουν για μέρες τα στοιχεία της φύσης σε πλεούμενα που κινδυνεύουν να ανατραπούν σε μια προσπάθεια αποτροπής νέων ροών αιτητών ασύλου; Επιμένει πως δεν έγινε τίποτα το μεμπτό με την περίπτωση της εγκύου που αφέθηκε μια ολόκληρη νύχτα να κοιμηθεί σε παγκάκι και αργότερα παλέτα σε μαρίνα της επαρχίας Αμμοχώστου, γυναίκα που τελικά προχώρησε τοκετό λίγες ώρες αργότερα; Μια γυναίκα που για μήνες τώρα είναι αποξενωμένη από τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά της και τον σύζυγό της και, ενώ είναι Συρία και έχει αιτηθεί άσυλο πιέζεται από το υπουργείο εσωτερικών να δεχθεί να επιστρέψει στον Λίβανο για να επανασυνδεθεί με τον σύζυγο και παιδιά της; Τα ερωτήματα αυτά έχουν τεθεί ξανά στον υπουργό εσωτερικών ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάλι προσπάθησε να πείσει πως πρόκειται για ψέματα. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος θα επανέλθει στο θέμα με εγγραφή νέου αυτεπάγγελτου ζητήματος εντός των επόμενων ημερών.

Επιπλέον, τονίζουμε για ακόμη μια φορά πως καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια λογοκρισίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και περιορισμού της ελεύθερης άποψης, απ’ όπου και αν προέρχεται. Είναι αδιανόητο να απειλείται η ελευθεροτυπία κάθε φορά που το Προεδρικό ή υπουργοί του προέδρου Αναστασιάδη βάλλονται από τα ΜΜΕ».