Την 11η Μαρτίου 2011 ο πλανήτη συγκλονίστηκε από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, από το παλιρροϊκό κύμα, το «τσουνάμι», που προκλήθηκε μετά από ισχυρό σεισμό.  Ο μεγάλος σεισμός, αλλά και το τσουνάμι που επήλθε, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Φουκουσίμα Ντάιτσι. Το καταστροφικό ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα οι πυρήνες των αντιδραστήρων να λιώσουν, καθώς τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας, αλλά και τα εφεδρικά συστήματα ενέργειας δεν μπήκαν σε λειτουργία.

Ενόψει της επετείου, ηγεσία, αντιπροσωπεία και μέλη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό για τους κίνδυνους που διατρέχουμε από ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα στο Ακκιουγιού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο της οδού Λήδρας στη Λευκωσία στις 14:30 αύριο Σάββατο 12/3/22.

Σε δηλώσεις της η κ. Μελίνα Μενελάου συντονίστρια της επιτροπής κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας αναφέρει πως: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως όλοι μας πρέπει να σταθούμε ενάντια στις πολιτικές της πυρηνικής ενέργειας και να θυμόμαστε ότι όποιος ξεχνά την ιστορία κινδυνεύει να την ξαναζήσει. Υπενθυμίζουμε πως δίπλα μας η Τουρκία με τη βοήθεια της Ρωσίας κτίζει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκιουγιού, ακριβώς απέναντι από την Κύπρο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συνεχίζει να στηρίζει και να συμμετέχει ενεργά στο έργο της Κυπριακής Αντιπυρηνικής Πλατφόρμας, που αποτελείται από οργανισμούς από ολόκληρη την Κύπρο. Στόχος της πλατφόρμας είναι η αναβάθμιση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τον κίνδυνο της πυρηνικής ενέργειας και ειδικότερα από τη συνεχιζόμενη κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακκουγιού στα νότια παράλια της Τουρκίας, μόλις 30 ναυτικά μίλια από το νησί μας.  Η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα οργανώνει την Τετάρτη 27 Απριλίου μεγάλη εκδήλωση με αφορμή την 36η επέτειο του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις για να σταματήσει η υλοποίηση των σχεδίων της Τουρκίας.

Κατά θλιβερή συγκυρία, η πρόσφατη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και ο βομβαρδισμός του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, μόλις μας έχει αναδείξει μια ακόμη άκρως επικίνδυνη διάσταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού. Ένα πυρηνικό καταστροφικό ατύχημα μπορεί να προκληθεί και ως αποτέλεσμα εχθροπραξιών και όχι μόνο από φυσικές αιτίες, όπως σεισμό ή πλημμύρα, ή τεχνικούς λόγους, όπως υπερθέρμανση του αντιδραστήρα.

Πρέπει να καταργηθούν τα πυρηνικά στην Μεσόγειο και στον πλανήτη πριν να είναι αργά! Μόνη λύση η πράσινη ενέργεια, όχι απλά για ένα καλύτερο μέλλον αλλά για να έχουμε μέλλον».