Η φετινή επέτειος του δημοψηφίσματος του 2004, όταν ο κυπριακός λαός απέρριψε την επιβολή μιας άδικης και μη βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού, μας βρίσκει σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την ιστορία του τόπου.

Παρά τα χρόνια που πέρασαν, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις τουρκικές θέσεις και η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία αποτελεί τον κύριο λόγο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, είναι ισχυρότερη από ποτέ. Αυτή μάλιστα αποτυπώνεται με τρόπο εξαιρετικά επιθετικό εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ εσχάτως η τουρκοκυπριακή ηγεσία αξιοποιείται ως αγγελιαφόρος της Άγκυρας.

Δυστυχώς και η υποχωρητικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη έθρεψε την τουρκική αδιαλλαξία και τη μετέτρεψε σε ασυδοσία.

Όπως αποδεικνύεται καθημερινά, η Τουρκία έχει συνδέσει την επανέναρξη των συνομιλιών με το φυσικό αέριο, βάζοντας την πατρίδα μας σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι δεν αξιοποιήθηκε η απόφαση του Κυπριακού λαού το 2004. Η κυπριακή ηγεσία επέλεξε το δρόμο των υποχωρήσεων και τη συνέχιση της πολιτικής του «καλού παιδιού».

Η προσπάθεια για εξευμενισμό του θηρίου της τουρκικής αδιαλλαξίας, δεν φέρνει αποτελέσματα. Αντίθετα, μας οδηγεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις.