Με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, ημέρας μνήμης των θυμάτων της Αρμένικης Γενοκτονίας, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία απευθύνει συναγωνιστικό χαιρετισμό στους αδελφούς Αρμενίους της Κύπρου και στο Αρμένικο έθνος.

Η γενοκτονία των Αρμενίων από το Οθωμανικό καθεστώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εθνικού χαρακτήρα του 20ου αιώνα. Ελάχιστη δικαίωση του Αρμένικου έθνους είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας από τη σημερινή Τουρκία. Είναι με ιδιαίτερη αγανάκτηση που σημειώνεται η στάση της σύγχρονης Τουρκίας – που μέχρι πρόσφατα ισχυριζόταν πως επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό και την ένταξη στην πολιτισμένη Ευρώπη – να μην θέλει να διαρρήξει τους δεσμούς της με το Οθωμανικό παρελθόν της. Αντίθετα μάλιστα, υπό την ηγεσία Ερντογάν να επιδιώκει την αναβίωσή του, τόσο πολιτισμικά, όσο και εδαφικά. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι πρέπει να καταστεί ευρωπαϊκή υποχρέωση για την Τουρκία η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οφείλουν να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να θέσουν την προϋπόθεση αυτή ως απαραίτητο στοιχείο της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Αύριο 24 Απριλίου, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος, κα Έφη Ξάνθου θα εκπροσωπήσει το Κίνημα στην εκδήλωση της Επιτροπής Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία.