Την 1η Μαΐου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία ημερομηνία – ορόσημο, που πίσω από μεγάλα λόγια για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία, έκρυβε -όπως απέδειξε η πραγματικότητα- αδιαφορία για τις ευρωπαϊκές αξίες και τιμωρητικές πρακτικές έναντι του κυπριακού λαού.

Κανείς δεν ξεχνά τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από τις ευρωπαϊκές και εγχώριες ελίτ, που επέβαλαν το καταστροφικό κούρεμα του 2013. Κανείς επίσης δεν ξεχνά την ποντιοπιλατική στάση των Ευρωπαίων, που σε πολλές περιπτώσεις εξισώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία με την κατοχική Τουρκία.

Βέβαια, η στάση της Ε.Ε. έναντι της Κύπρου είναι ως ένα βαθμό το αποτέλεσμα της υποχωρητικής στάσης της κυπριακής πολιτικής ελίτ έναντι των ευρωπαϊκών κατεστημένων. Οι Κύπριοι ηγέτες και οι εκπρόσωποι μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού που είναι και τα γνήσια συμφέροντα των λαών της Ευρώπης.

Εμείς θεωρούμε πως μία Ευρωπαϊκή Ένωση κατασκευασμένη στα μέτρα των ισχυρών κρατών και των πολυεθνικών συμφερόντων, που αδιαφορεί για τους λαούς της Ευρώπης, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν ανάγκη μία Ένωση που θα βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Σε αυτό το πλαίσιο, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με τα Πράσινα Κόμματα της Ευρώπης, τόσο για την προώθηση πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και για το μετασχηματισμό της ίδιας της Ένωσης προς μία δημοκρατική κατεύθυνση.

Εξάλλου όλοι παραδέχονται ότι σε πολλά επίπεδα -περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα- η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. επέδρασε θετικά και εποικοδομητικά.