1996-2020

Συμπληρώνονται αύριο 18/2/2020 είκοσι τέσσερα χρόνια ιστορίας για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με πολλές στιγμές αγώνα, χαράς, λύπης, αλλά πάντα σταθερά δίπλα στον πολίτη.

24 χρόνια αγώνων, δράσης και προσφοράς στον τόπο και στην πολιτική οικολογία.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δημιουργήθηκε το 1996 και είναι το Πράσινο Κόμμα της Κύπρου, όπου βασίζεται στις αρχές και τη φιλοσοφία του Παγκόσμιου Οικολογικού Κινήματος. Είμαστε μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP) και των Global Greens.

Στόχοι του Κινήματος είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης οικονομίας μέσω δράσεων και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η κοινωνική δικαιοσύνη, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ο περιορισμός της τραπεζικής αυθαιρεσίας κοκ.

Όλες οι διαδικασίες είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκπροσωπείτο στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2001, ενώ από το 2016 ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκπροσωπείται για πρώτη φορά με δύο βουλευτές, τον κ. Γιώργο Περδίκη και τον κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Έχουν επίσης εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος αρκετοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές το Κίνημα διπλασίασε τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέχθηκαν με την στήριξη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτά τα 24 χρόνια πέραν των 15 πολιτικών σχημάτων εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν ή μπήκαν στο πολιτικό περιθώριο.

Το Κίνημα άντεξε και αντέχει στο χρόνο γιατί αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τοποθετείται πάντα στη βάση αρχών και γιατί τηρεί ευλαβικά το καταστατικό και τις δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας του. Στο Κίνημα Οικολόγων δεν γίνονται διαγραφές, ούτε λειτουργούν πειθαρχικά συμβούλια.

Τα τελευταία χρόνια το Κίνημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις. Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει ένα πολύχρονο μείζον πολιτικό ζήτημα, όπως το Κυπριακό και ταυτόχρονα βρίσκεται κάτω από την πίεση των αποτελεσμάτων  της οικονομικής κρίσης, οφείλουμε να παίρνουμε καθημερινά θέση επί των πολιτικών εξελίξεων. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, χωρίς ξένους στρατούς, εποίκους και εγγυήσεις, με πλήρη κατοχύρωση και εφαρμογή όλων των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων. 

Στη θεαματική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2016, είδαμε επιτέλους τους πολίτες να δείχνουν έμπρακτα με μεγαλύτερη μαζικότατα την εκτίμηση τους στο Κίνημα μας.

Παράλληλα έχουν τεθεί οι βάσεις για μετατροπή του Κινήματος μας από πολιτικό Περιβαλλοντικό Κίνημα σε ένα δυναμικό κοινωνικό Οικολογικό Κίνημα που  ανταποκρίνεται στα γενικότερα οράματα των πολιτών και της κοινωνίας. Για αυτό το λόγο καθιερώθηκε και θεσμοθετήθηκε η «Συνεργασία πολιτών» μέσω της οποίας ομάδες πολιτών, σωματεία ή  αυτόνομες συσπειρώσεις μπορούν να έχουν εκπροσώπηση στα όργανα λήψης αποφάσεων χωρίς κατανάγκη να γίνουν τα μέλη τους και μέλη του Κινήματος. 

Θεσμοθετήθηκε επίσης το δικαίωμα των μελών στη δημόσια διαφωνία με τις αποφάσεις του Κινήματος (υπό προϋποθέσεις).

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε καθοριστικό παράγοντα στις πολιτικές μας διεκδικήσεις, τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων, του άνεργου, του εργαζόμενου, της γυναίκας, των συνταξιούχων, των φοιτητών, των νέων, των αλλοδαπών, των αγροτών, των αναπήρων και των άλλων εμποδιζόμενων ατόμων, των δυσπραγούντων και των απόρων, των ασθενών, των θυμάτων της οικονομικής κρίσης και της τραπεζικής αυθαιρεσίας, των παθόντων κοκ

Προσεγγίζουμε τον άνθρωπο – τον απλό πολίτη – με γνήσια ανθρωπιά και σεβασμό. Με διάθεση αυτοκριτικής, αλλά και με πολλή σεμνότητα, τολμούμε να ισχυριστούμε ότι μέσα στα 24 χρόνια της δράσης και παρουσίας μας καταφέραμε πολλά για τον άνθρωπο,  τη φύση και τα ζώα.  Για την Κύπρο μας. 

Συνοπτικά μόνο θα λέγαμε ότι προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε τη Φύση, τα ζώα, και τον Άνθρωπο με συνέπεια, αποφασιστικότητα, πείσμα και αγάπη.