Ένας χρόνος πέρασε από τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού, στον Λίβανο, με τον τραγικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς και τους 4000 τραυματίες. Ο εκκωφαντικός θόρυβος από το ωστικό κύμα της έκρηξης στη Βηρυτό έγινε αισθητός και σε πολλές περιοχές της Κύπρου.

Η καταστροφή στην πόλη της Βηρυτού τεράστια και οι ζημιές ανυπολόγιστες. Οι τρομακτικές φωτογραφίες και τα βίντεο κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδεικτικές του μεγέθους της μεγάλης καταστροφής που έπληξε την πόλη. Ακόμη πιο φοβερό είναι το γεγονός πως, ένα χρόνο μετά, οι συγγενείς των νεκρών απαιτούν ακόμη δικαιοσύνη και τους υπαίτιους της μεγάλης καταστροφής, θυμίζοντας μας πόσα κοινά έχουμε τελικά οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλάι των πληγέντων και ήρθαμε άμεσα σε επαφή με τους Πράσινους του Λιβάνου και άλλους φορείς για παροχή βοήθειας, κυρίως φαρμάκων και πρώτων υλών.

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία, ήρθε η ώρα να δείξουμε πως στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον δοκιμασμένο λαό του Λιβάνου και έμπρακτα, όχι μόνο εκείνες τις πρώτες μέρες με την αυθόρμητη αλληλεγγύη που επέδειξε τόσο ο λαός όσο και η κυβέρνησή μας με την αποστολή έκτακτης βοήθειας, τροφίμων και φαρμάκων. Καλούμε την Κυβέρνηση όπως είναι πιο θετικοί στην παραχώρηση αδειών εργασίας στους πολίτες του Λιβάνου, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν. Ως Κύπριοι πρέπει να τείνουμε χείρα βοηθείας προς τη γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα, μόνο σε καλό μπορεί να μας αποβεί να κτίζουμε γέφυρες με τους γειτονικούς μας λαού και να δείχνουμε πραγματική αλληλεγγύη στους δεινοπαθούντες.