Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 διενεργήθηκε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στο κοιμητήριο της Σφαλλαγγιώτισσας στον Δήμο Αγίου Αθανασίου.

Μετά από παράπονα πολιτών διερευνήσαμε την μαζική κοπή δέντρων από την Μητρόπολη Λεμεσού και διαπιστώσαμε πως, στα πλαίσια εργασιών επέκτασης του κοιμητηρίου, δόθηκαν οδηγίες να κοπούν οι καλλιτρίδες οι οποίες είναι ψηλές και υγιείς. Περίπου 70-80 δέντρα αποκόπηκαν. 

Δυστυχώς το Τμήμα Δασών καλείται να εκδίδει άδειες μόνο στην περίπτωση των «προστατευόμενων δέντρων» που καταγράφονται στον περί δασών νόμο, έτσι η Μητρόπολη Λεμεσού προχώρησε στην κοπή των δέντρων χωρίς να απαιτηθεί να εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια κοπής, αλλά και χωρίς να λάβει υπόψη της το μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.  

Ο Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού κ. Κυριάκος Κούρρης δήλωσε τα εξής: «Είναι οξύμωρο να προσπαθούμε να αυξήσουμε το αστικό πράσινο από την μια και από την άλλη να μπορεί ο καθένας να προχωρεί στην μαζική κοπή δέντρων γιατί δεν είναι δασικά. Ως Εκκλησία θα έπρεπε να ήταν πιο ευαισθητοποιημένη στα θέματα πρασίνου και του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να δοθεί επαρκής εξουσία είτε στους Δήμους είτε στα Επαρχιακά Συμβούλια να προστατεύουν επαρκώς το αστικό πράσινο, είτε πρόκειται για δασικά είδη είτε όχι».

Σημειώνουμε πως η Στρατηγική καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο το 2017 δεν έχει μετουσιωθεί σε οποιοδήποτε νόμο ή κανονισμό, καθιστώντας την ουσιαστικά μια  ανεφάρμοστη έκθεση ιδεών. Εάν εφαρμοζόταν θα είχε αποτραπεί η περιβαλλοντική αυτή καταστροφή στον Δήμο Αγίου Αθανασίου.ΔΕΝΤΡΑ ΛΕΜΕΣΟΣΔΕΝΤΡΑ ΛΕΜΕΣΟΣΔΕΝΤΡΑ ΛΕΜΕΣΟΣ