Σήμερα συμπληρώνονται 43 χρόνια από την εκδήλωση του προδοτικού, και οργανωμένου από την ελληνική χούντα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή που από καιρό αναζητούσε η Τουρκία για να επέμβει στην Κύπρο.

Όσο μακρινή και αν φαντάζει σε ορισμένους η ανάμνηση των γεγονότων και η μνήμη της θυσίας όσων αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, για εμάς ο αγώνας τους παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. Αυτό, διότι ακόμα εξακολουθούμε να ζούμε κάτω από τις επιπτώσεις του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και διότι παραμένουμε διαρκώς στο στρόχαστρο μιας μεγαλομανούς και προκλητικής Τουρκίας.

Η καλύτερη δικαίωση σε όσους θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι ενάντια στο πραξικόπημα, είναι η ανατροπή των επιπτώσεων που αυτό δημιούργησε. Δε θα υπάρξει ποτέ ουσιαστική δικαίωση, χωρίς τη δημιουργία μιας Κύπρου πραγματικά κυρίαρχης, ανεξάρτητης, ενιαίας, χωρίς ξένους στρατούς στο έδαφός της και με σεβασμό σε όλους του πολίτες της, ανεξαρτήτων εθνικών, θρησκευτικών, ή άλλων χαρακτηριστικών.

Χρέος όλων μας, να παλέψουμε για μια τέτοια Κύπρο.