Οι δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου, πως εύχεται μεν την επανέναρξη των συνομιλιών, αφού αποδεχτούν όλοι δε, ότι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία δε θα υποχωρήσει ποτέ, αποκαλύπτουν και πάλι τη διάθεση των Τούρκων να μη συμβάλλουν στη λύση του Κυπριακού. Τουλάχιστον, να μη συμβάλλουν σε μια λύση που θα καθιστά την Κύπρο ένα φυσιολογικό, κυρίαρχο κράτος. 

Με αυτό ως δεδομένο, κάθε διατύπωση ευχολογίου για επανέναρξη των συνομιλιών, είναι απλά άλλη μια σελίδα στο blame game που εξελίσσεται και κατά το οποίο η Τουρκία προσπαθεί να αποδώσει την ευθύνη του ναυαγίου του Κραν Μοντάνα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ουσιαστικός διάλογος για πιθανή λύση δε θα υπάρξει, όσο η Τουρκία απεργάζεται πολλαπλά σχέδια για de facto καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα δράση, για να ανακόψει οποιονδήποτε τέτοιο σχεδιασμό, αξιοποιώντας κάθε μέσο.

Προτεραιότητα τούτη την ώρα αποτελεί η ομαλή διεξαγωγή του συνόλου του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.