Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων όπως έχει καθιερωθεί η 20η Ιουνίου από τον ΟΗΕ,  εκφράζει τη στήριξη του στους απανταχού στον κόσμο πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

Η πατρίδα μας δυστυχώς έχει βιώσει το πρόβλημα της προσφυγιάς εδώ και σαράντα έξι χρόνια, όταν λόγω της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία της Κύπρου και της πολιτικής εθνικού ξεκαθαρίσματος που ακολουθεί ξεριζώθηκαν χιλιάδες συμπατριώτες μας – Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και άλλοι – με βίαιο τρόπο. Από τότε οι άνθρωποι στο τόπο μας ζουν προσφυγές στην ίδια την πατρίδα τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η προβολή αλλά και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Κυπρίων προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια τους, δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει.

Επειδή ακριβώς έχουμε βιωματική εμπειρία από το δράμα των προσφύγων, αντιμετωπίζουμε με συμπάθεια όσους ανθρώπους εξαναγκάζονται για πολιτικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια γίνεται αποδέκτης προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Οφείλουμε να καταστήσουμε τη Κύπρο  μια φιλόξενη χώρα για κάθε πρόσφυγα. Πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές, να αλλάξουν κουλτούρα η κοινωνία και η πολιτεία, να δημιουργηθούν δομές και πρωτόκολλα φιλικά στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για τον οποιοδήποτε λόγο.

«Κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας από επιλογή, αλλά οι υπόλοιποι από εμάς μπορούμε να έχουμε την επιλογή για το πώς βοηθούμε».

Όσοι δικαιολογημένα αιτούνται πολιτικό άσυλο πρέπει να τυγχάνουν θαλπωρής και αλληλεγγύης.  Καταδικάζουμε τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που καλλιεργούνται στη Κύπρο από διάφορους κύκλους μεταξύ των οποίων και κόμματα για ψηφοθηρικούς λόγους.  Λυπούμαστε που η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα ξενοφοβικό λόγο όχι για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αλλά για να μειώσει τις απώλειες ψήφων του κυβερνώντος κόμματος.