Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών γιορτάζει φέτος τα 21 χρόνια από την ίδρυση του. Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και ώρα 13:15 κόβει τη γενέθλια τούρτα του στην ταβέρνα “Στου Κυριάκου”.

Θα παρουσιαστεί μάλιστα και ένα βίντεο με αρχειακό υλικό από τα 21 χρόνια.

Το παρόν θα δώσουν μέλη του Κινήματος, καθώς και οι δήμαρχοι Λευκωσίας και Στροβόλου.

Η ταβέρνα “Στου Κυριάκου” βρίσκεται στην οδό Παλαιολόγου 5 (πάροδος οδού Πειραιώς) στον Στρόβολο, πίσω από τα γραφεία του Κινήματος.

1996-2017

Εικοσιένα χρόνια ιστορίας για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με πολλές στιγμές αγώνα, χαράς, λύπης, αλλά πάντα σταθερά δίπλα στον πολίτη.

21 χρόνια αγώνων, δράσης και προσφοράς στον τόπο και στην πολιτική οικολογία.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δημιουργήθηκε το 1996 και είναι το Πράσινο Κόμμα της Κύπρου, όπου βασίζεται στις αρχές και τη φιλοσοφία του Παγκόσμιου Οικολογικού Κινήματος.

Στόχοι του κινήματος είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης οικονομίας μέσω δράσεων και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Όλες οι διαδικασίες είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκπροσωπείτο στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2001, ενώ από το 2016 ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκπροσωπείται για πρώτη φορά με δύο βουλευτές, τον κ. Γιώργο Περδίκη και τον κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Έχουν επίσης εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος αρκετοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές το Κίνημα διπλασίασε τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέχθηκαν με την στήριξη του.

Μέλος του Κινήματος είναι η κ. Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία κατέχει τη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Αποτελεί διαχρονικά μεγάλη επιτυχία η δημιουργία επί Τάσου Παπαδόπουλου της θέσης του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός σημαντικού φορέα για την προώθηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτά τα 21 χρόνια πέραν των 12 πολιτικών σχημάτων εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν ή μπήκαν στο πολιτικό περιθώριο.

Το Κίνημα άντεξε και αντέχει στο χρόνο γιατί αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τοποθετείται πάντα στη βάση αρχών και γιατί τηρεί ευλαβικά το καταστατικό και τις δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας του.
Τα τελευταία χρόνια το Κίνημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις. Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει ένα πολύχρονο μείζον πολιτικό ζήτημα, όπως του Κυπριακού και ταυτόχρονα βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, οφείλουμε να παίρνουμε καθημερινά θέση επί των πολιτικών εξελίξεων.

Στη θεαματική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2016, είδαμε επιτέλους τους πολίτες να δείχνουν έμπρακτα με μεγαλύτερη ορμή μαζικότατα την εκτίμηση τους στο Κίνημα μας. Παράλληλα έχουν τεθεί οι βάσεις για μετατροπή του Κινήματος μας από πολιτικό Περιβαλλοντικό Κίνημα σε ένα δυναμικό κοινωνικό Οικολογικό Κίνημα που να ανταποκρίνεται στα γενικότερα οράματα των πολιτών και της κοινωνίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε καθοριστικό παράγοντα στις πολιτικές μας διεκδικήσεις, τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων, του άνεργου, του εργαζόμενου, της γυναίκας, των συνταξιούχων, των φοιτητών, των νέων, των αλλοδαπών, των αγροτών, των αναπήρων και των άλλων εμποδιζόμενων ατόμων, των δυσπραγούντων και των απόρων, των ασθενών και των παθόντων.

Προσεγγίζουμε τον άνθρωπο – τον απλό πολίτη – με γνήσια ανθρωπιά και σεβασμό. Με διάθεση αυτοκριτικής, αλλά και με πολλή σεμνότητα, τολμούμε να ισχυριστούμε ότι μέσα στα 21 χρόνια της δράσης και παρουσίας μας καταφέραμε πολλά.

Συνοπτικά μόνο θα λέγαμε ότι προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε τη Φύση και τον Άνθρωπο με συνέπεια, αποφασιστικότητα, πείσμα και αγάπη.

Οι Οικολόγοι ήταν αυτοί που μίλησαν – και έπεισαν την Κυπριακή κοινή γνώμη – για τους κινδύνους στην υγεία από τον αμίαντο, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τους πυλώνες, τους μετασχηματιστές και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, το κάπνισμα, τα πρατήρια πετρελαιοειδών, την ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ. Διαχρονικά, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποδείχθηκε ως ένας από τους πιο αξιόπιστους υπερασπιστές της δημόσιας υγείας.

Τί διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε;
– Την προστασία της χερσονήσου του Ακάμα ως Εθνικό Πάρκο.
– Την παροχή γενναιόδωρων κινήτρων για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
– Την προστασία των φυσικών βιοτόπων και των ειδών.
– Την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που προκαλούν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (πυλώνες, μετασχηματιστές, κεραίες κινητής τηλεφωνίας), τα πρατήρια πετρελαιοειδών, ο αμίαντος, το κάπνισμα, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, η υπερβολική χρήση φαρμάκων στη γεωργία και την κτηνοτροφία κ.ο.κ.
– Σώφρονα υδατική πολιτική βασισμένη στην αειφορία.
– Το σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων, τον τερματισμό των δηλητηριάσεων και την κακοποίηση των ζώων.
– Την προστασία των δασών και των αιωνόβιων δέντρων.
– Την εφαρμογή μιας σύγχρονης πολιτικής ορθολογιστικής διαχείρισης των αποβλήτων.
– Την αειφόρο και βιώσιμη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Διεκδικήσαμε δηλαδή και συνεχίζουμε να διεκδικούμε σεβασμό στα δικαιώματα των απλών πολιτών, στην απόλαυση της Φύσης και στη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής τους.

Τα τελευταία χρόνια ο λαός μας βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, μια κρίση αξιών. Έχουν πτωχεύσει όχι μόνο επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και οι πατροπαράδοτες πολιτικές και δομές εξουσίας.
Το οικονομικό και πολιτικό σύστημα της χώρας μας αντιμετώπισε τη φύση και τους ανθρώπους ως αναλώσιμο υλικό και ως φθαρτά προς κατανάλωση, με σκοπό το κέρδος για την ολιγαρχία.
Την αποτυχία του συστήματος φορτώθηκαν οι απλοί άνθρωποι, οι καταθέτες, οι δανειολήπτες, οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονιοί κ.ο.κ. Κυρίως όμως το κόστος της αποτυχίας του συστήματος το πληρώνει η νέα γενιά, που αντιμετωπίζει καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας.
Η πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας μας έφερε την Τρόικα και το μνημόνιο, με μια σειρά από νόμους που ψηφίστηκαν στη Βουλή από το 2011 μέχρι πρόσφατα. Σε αυτήν την διαδικασία πολιτικής συνενοχής ενεπλάκηκαν δυστυχώς όλα τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα που ευθύνονται για την καταστροφή, ευθύνονται και για την κακή και άδικη διαχείριση της κρίσης.
Εμείς αναδείξαμε πολλά από τα σκάνδαλα. Τους τα λέγαμε αλλά δεν μας άκουγαν οι κυβερνώντες. και τα κόμματα.
Δεν είναι όμως αρκετό να μας λένε ότι έχουμε δίκιο.
– Διεκδικούμε δικαιοσύνη.
– Θέλουμε τιμωρία.
– Θέλουμε να επιστρέψουν τα κλεμμένα.
– Αυτή είναι μεγάλη ευθύνη των διωκτικών αρχών, των ανεξάρτητων αξιωματούχων και των δικαστηρίων.