Η 24η Οκτωβρίου έχει ορισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη ως ημέρα αφιερωμένη στις ακτές.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτές του νησιού μας, της Μεσογείου και γενικότερα του πλανήτη μας. Η συνεχής ρύπανση των νερών, ο κίνδυνος εξαφάνισης ειδών τόσο της χλωρίδας, όσο και της πανίδας, η υπεραλίευση αλλά και η δραματική αστικοποίηση του παράκτιου περιβάλλοντος με την αλόγιστη ανέγερση κατασκευών π.χ. ξενοδοχεία, βίλες κ.ο.κ.

Μια αστικοποίηση που παρατηρείται και τα δικά μας παραλιακά μέτωπα, με τρανταχτό παράδειγμα εκείνο της Πέγειας, της Λεμεσού κ.ο.κ.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για το πρόβλημα της ρύπανσης των ακτών ιδιαίτερα της πόλης της Λεμεσού και της Κύπρου γενικότερα.

Είναι με μεγάλη μας λύπη που παρατηρούμε πως τα όσα αναφέρουμε εδώ και πολύ καιρό για τις διαρροές, την περιβαλλοντική ρύπανση και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, δυστυχώς επαληθεύονται. Διαρροές αγωγών που μεταφέρουν λύματα οικοδομών στη θάλασσα και ρύπανση από την εκκένωση των δεξαμενών των σκαφών αναψυχής είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου της μόλυνσης των θαλασσών του νησιού μας. Κτίζονται ουρανοξύστες και διοχετεύονται τα λύματα στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι οι ακτές της περιοχής Πέγειας (Θαλασσινές σπηλιές) έχουν τσιμεντωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς η Κύπρος καθυστερεί να καταστήσει νόμο της Δημοκρατίας το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης για την προστασία των ακτών της Μεσογείου. Σχετική πρόταση νόμου έχει καταθέσει προ καιρού το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως κατανοήσουν ότι η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής των πολιτών είναι υπεράνω των όποιων συμφερόντων.