Στις 25 Μαρτίου εξυμνούμε και τιμούμε όπως και κάθε χρόνο τη θυσία των προγόνων μας για την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Οι αγωνιστές του 1821 διεκδίκησαν την ελευθερία τους αψηφώντας την υπεροπλία των Τούρκων και κόντρα, στις διεθνείς συγκυρίες. Ξεσηκώθηκαν υπερασπίζοντας τις ιδέες της Μεγάλης Επανάστασης με μεγάλο σθένος και πίστη, και έγιναν παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας για την εποχή τους και αιώνιο για όλους τους Έλληνες. 

Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων του 1821 για ελευθερία και ανεξαρτησία πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο δύναμης για τους σημερινούς αγώνες.

Οι σημερινοί απόγονοι των επαναστατών του 1821 οφείλουν να συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία, την πρόοδο και την ευημερία της χώρας έχοντας σαν ιδεολογικό υπόβαθρο και πρότυπο και την αυτοθυσία των Ελευθέρων Πολιορκημένων, που παραμένει πάντα επίκαιρο.

Η συμβολή του Κυπριακού ελληνισμού αποτελεί υποχρέωση και καθήκον σε αυτό το εγχείρημα.  Θα υπάρξουν και πάλι 9η Ιουλίου και θυσίες των Κυπρίων αλλά και πάλι η ελευθερία στη χώρα του πνεύματος και της δημοκρατίας θα είναι το σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης.

Εντούτοις, η 25 Μαρτίου πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αφού ισχύουν τα ίδια δεδομένα αγώνα και διεκδίκησης. Οι Τούρκοι συνεχώς εμφανίζονται όλο και πιο προκλητικοί, ιδίως μετά και τις ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και την προσπάθεια να ασκήσουν επιρροή σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.  

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε από την Κυπριακή ηγεσία να αντισταθεί απέναντι στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Αυτό που θέλουμε είναι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν. Ο δρόμος ωστόσο προς τη λύση, σε καμία περίπτωση δεν περνά από διαρκείς υποχωρήσεις, αλλά από αγώνα δίκαιο και εμπνευσμένο όπως αυτόν των Ελλήνων του 1821.