Μετά την δημιουργία αεροπορικής βάσης της Τουρκίας στο κατεχόμενο Λευκόνοικο για μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drone), τώρα οι κατοχικές αρχές επανέρχονται με την κατασκευή παράνομης στρατιωτικής ναυτικής βάσης στην Καρπασία. Μια βάση που, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, θα «βοηθήσει» τις κατοχικές αρχές να αποστέλλουν πιο γρήγορα πολεμικά πλοία για συνοδεία πλοίων γεωτρύπανων στις παράνομες έρευνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ παράλληλα θα επιταχυνθεί η συντήρηση, η επιδιόρθωση και ο ανεφοδιασμός των πλοίων που εκτελούν καθήκοντα στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Νίκος Παυλίδης, ανέφερε πως «πρόκειται για ακόμη μια προκλητική και εμπρηστική ενέργεια, η οποία σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, το «πικ νικ» του κατοχικού ηγέτη και του Ερντογάν στην Αμμόχωστο και το προκλητικό υποτιθέμενο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, συνθέτουν μια πολύ δυσοίωνη εικόνα για τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και σκιαγραφούν και την πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων».

Από άποψη αμυντικών σχεδιασμών, η εν λόγω εξέλιξη πρέπει να ανησυχήσει ιδιαίτερα τους αρμόδιους της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της προφανούς στροφής της Τουρκίας προς μια νέα μορφή σύγχρονου πόλεμου που δοκιμάστηκε ήδη στις πρόσφατες συγκρούσεις στην Αρμενία και την Λιβύη.