Συμπληρώνονται 82 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου του 1940. Οι Έλληνες με πίστη στην ελευθερία και στα πανανθρώπινα δικαιώματά τους, αντιστάθηκαν με πείσμα και ενέπνευσαν τους λαούς της Ευρώπης στο αγώνα τους κατά του χιτλεροφασισμού.

Η ημέρα του ιστορικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού έναντι του φασισμού, παραμένει ένα κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Όταν οι ναζί κατέλαβαν την Ελλάδα, η εθνική αντίσταση του λαού συνεχίστηκε από άκρη σε άκρη της χώρας, χωρίς να λογαριάζεται το τίμημα που πλήρωνε καθημερινά ο λαός, θυσία στις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούμε μέχρι και σήμερα τον φασισμό να αναβιώνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Η δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο θύμιζε εκείνες τις σκοτεινές εποχές του φασισμού. Λίγα χρόνια μετά την απόφαση του Εφετείου που κρίνει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, η Ελλάδα, απέδειξε για ακόμη μια φορά πως η Δημοκρατία νικά τον φασισμό σε μια πολύ σημαντική νίκη ιστορικής σημασίας.

Έχουμε χρέος να προασπίζουμε διαρκώς την ελευθερία και τη δημοκρατία και να εργαζόμαστε για την ευημερία όλων των πολιτών της Ευρώπης ενισχύοντας την αλληλεγγύη των λαών της.