Εν έτει 2020, ο καρκίνος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε τον  αγώνα των καρκινοπαθών για την σωστή λειτουργία  ακτινοθεραπευτικών κέντρων στα κρατικά νοσηλευτήρια και τη δημιουργία κρατικού Ογκολογικού κέντρου στα γενικά νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού.

Αντί όμως η Κυβέρνηση να μεριμνά για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς, εκείνη έχει σχεδόν διαλύσει ακόμα και τα τμήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Για πολλά χρόνια στο όνομα της προφύλαξης γινόταν εκστρατεία για πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και για τη σημασία της ετήσιας διεξαγωγής του Τεστ Παπανικολάου. Ξαφνικά τώρα αφαιρέθηκε και το δικαίωμα της πρόληψης και της εξέτασης που γινόταν κάθε ένα χρόνο, καθώς οι γυναίκες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο ΓεΣΥ θα δικαιούνται πλέον κάθε δύο χρόνια να υποβάλλονται στο τεστ Παπανικολάου και όχι κάθε ένα χρόνο.

Με  αίσθημα ευθύνης το Κίνημα δίνει έμφαση στους τρόπους πρόληψης του καρκίνου, όπως είναι η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η πληροφόρηση για τα εμβόλια, η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο κ.α. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τρόπος ζωής μας καθορίζει την υγεία μας γι’ αυτό και πρέπει να προσπαθούμε να την προστατεύουμε όσον περισσότερο μπορούμε.

Σημαντική είναι επίσης η έγκαιρη διάγνωση, γι’ αυτό το λόγο ο κάθε άνθρωπος οφείλει στον εαυτό του να κάνει να απαραίτητα διαγνωστικά τεστ.

Ακόμα όμως πιο σημαντική είναι η πρόληψη. Επιβαρυντικοί παράγοντες που θεωρούνται ένοχοι ή ύποπτοι για καρκινογενέσεις όπως το κάπνισμα, οι ακτινοβολίες , τα χημικά παρασκευάσματα και φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, κτηνοτροφία και βιομηχανία, αποτελούν το επίκεντρο της προσοχής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία  Πολιτών.  Είναι γνωστό σε όλους ότι έχουμε κηρύξει τον πόλεμο κατά του καρκίνου και των αιτιών που τον προκαλούν ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους περιβαλλοντικούς λόγους.  Έχουμε έρθει σε σύγκρουση με συμφέροντα γιατί η πρόληψη και η αυστηρή εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης επηρεάζει τα κέρδη τους. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ξεκάθαρα υποστηρίζουμε την αρχή της συνετούς αποφυγής και προφύλαξης έναντι των οποίων συμφερόντων.  Πάνω από όλα βάζουμε την υγεία των ανθρώπων.