Με αφορμή τα τεράστια προβλήματα που προκαλούνται σε οικιστικές περιοχές από παράνομες εγκαταστάσεις το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταθέτει πρόταση Νόμου στην Ολομέλεια της Παρασκευής 07 Φεβρουαρίου σχετικά με το θέμα της ανυπόφορης οχληρίας από οσμές σε πολλές περιοχές της Κύπρου.

Σκοπός μας είναι η πρόληψη, η μείωση και ο έλεγχος της ανυπόφορης οχληρίας από οσμές που προέρχονται από εγκαταστάσεις, για την καλύτερη προστασία της υγείας και της ευημερίας.

Σε πολλές περιοχές σε ολόκληρη την Κύπρο όπως η Κάτω Μονή, η Παρεκκλησιά, τα Πυργά, η Αραδίππου, η Ορούντα, το Δάλι, και Άγιος Σύλας οι κάτοικοι υποφέρουν από την κατάσταση. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι Ιδαλίου είναι αγανακτισμένοι – και με το δίκιο τους – καθώς η κατάσταση με τα ασφαλτικά εργοστάσια έχει φτάσει στο απροχώρητο (σημερινή φωτογραφία – επισυνάπτεται). 

Επαναλαμβάνουμε πως είναι απαράδεκτο γεγονός, να θεωρείται ως πολυτέλεια ο καθαρός αέρας και η ησυχία για τους κατοίκους της περιοχής. Εμείς θεωρούμε ότι η υγεία των κατοίκων σε καμία περίπτωση είναι διαπραγματεύσιμη ή αναλώσιμη.

Ευελπιστούμε πως μετά την ψήφιση της πρότασης νόμου του Κινήματος από τη Βουλή το πρόβλημα θα επιλυθεί νομοθετικά τουλάχιστον. Από κει και πέρα είναι και θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας από τις αρχές καθώς άπτεται της ποιότητας ζωής άλλα και της υγείας των κατοίκων.