Γραπτή δήλωση Μελίνας Μενελάου, Συντονίστριας Επιτροπής Πυρηνικών, του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών

«Μια θλιβερή επέτειος έρχεται σήμερα στη μνήμη μας! Σαν σήμερα πριν 77 χρόνια, στις 6 Αυγούστου 1945, στη  Χιροσίμα, οι Αμερικανοί έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα!  Ήταν η πρώτη φορά που ένα τέτοιο όπλο μαζικής καταστροφής χρησιμοποιήθηκε εναντίον πόλεων. Μια δεύτερη βόμβα ακολούθησε στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι.

Ο λόγος που δόθηκε ήταν η κατατρόπωση των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και του ιαπωνικού λαού, που ακόμα αντιστεκόταν, ενώ η σύμμαχος της Ιαπωνίας, η ναζιστική Γερμανία είχε ήδη παραδοθεί. Η βόμβα τύπου ουρανίου με το προσωνύμιο «Little Boy», φορτώθηκε στο αμερικανικό βομβαρδιστικό στρατιωτικό αεροπλάνο «Enola Gay» και, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη ρίψη, ένα πυρηνικό μανιτάρι διέλυσε ότι υπήρχε σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων, προκαλώντας τον άμεσο θάνατο 80 χιλιάδων ανθρώπων, με τα θύματα να υπερδιπλασιάζονται έως το τέλος της ίδιας χρονιάς. Έκτοτε, η κατεστραμμένη πόλη της Χιροσίμα έγινε σύμβολο του παγκόσμιου αντιπυρηνικού κινήματος.

Μπορεί η μαύρη επέτειος της πρώτης ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα να σηματοδότησε το τέλος του Β ‘ Παγκόσμιου Πολέμου, σηματοδοτεί, όμως, για την ανθρωπότητα και την αρχή της πυρηνικής εποχής. Ακόμα και σήμερα είναι άμεση και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί η πλήρη αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη, όσον αφορά τόσο τα πυρηνικά όπλα, αλλά και τα πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας.

Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία μόλις μας έχει αναδείξει μια ακόμη άκρως επικίνδυνη διάσταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού, με τον βομβαρδισμό από τη Ρωσία του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια. Ένα πυρηνικό καταστροφικό ατύχημα μπορεί να προκληθεί και ως αποτέλεσμα εχθροπραξιών και όχι μόνο από φυσικές αιτίες, όπως σεισμό ή πλημμύρα, ή τεχνικούς λόγους, όπως υπερθέρμανση του αντιδραστήρα.

Την ίδια ώρα η Ρωσία απειλεί με πυρηνικό ολοκαύτωμα τον πλανήτη με τη χρήση των πυρηνικών της κεφαλών. Ας ελπίσουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα με όσο το δυνατό μικρότερο το ήδη μεγάλο ανθρώπινο κόστος και ότι ο πυρηνικός όλεθρος θα αποφευχθεί.

Τα δυστυχήματα στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, στο Τσερνόμπιλ και στη Φουκουσίμα καθώς και στο Long Island μάς θυμίζουν ότι θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε πραγματικά ασφαλείς τρόπους παραγωγής ενέργειας, που να είναι ταυτόχρονα και φιλικές προς το περιβάλλον, που δεν είναι άλλα από τα φωτοβολταϊκά και άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Δυστυχώς, πολλές χώρες συνεχίζουν ανεμπόδιστα την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας.  Ιδιαίτερη ανησυχία για την Κύπρο προκαλεί ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός στο Άκκιουγιου, απέναντι από την Κερύνεια, σε μια σεισμογενή  περιοχή. Η ρωσική Rosatom χρηματοδοτεί το έργο μέσω της θυγατρικής εταιρείας Akkuyu Nukleer JSC η οποία έχει έδρα την Τουρκία (η Rosatom έχει το 99% του μετοχικού κεφαλαίου από το 2010). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση των τελευταίων ετών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.  Πρόσφατα μάθαμε ότι η Rosatom χρηματοδοτεί και στην γειτονική μας Αίγυπτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, στην πόλη «El Dabaas» στα παράλια της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πάφου.

Τα εγκαίνια του συγκεκριμένου σταθμού στην Αίγυπτο έγιναν τον περασμένο μήνα και θα πρέπει πραγματικά να μας προβληματίσει γιατί μια χώρα με άφθονο ήλιο και αχανείς εκτάσεις να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει φωτοβολταϊκά και θερμοηλεκτρικά πάρκα, αλλά αποφασίζει να επενδύσει στην αμφιλεγόμενη πυρηνική ενέργεια. Τελικά, στα σίγουρα θα πρέπει να μιλάμε για πολιτικά παρασκήνια και διεθνείς συμμαχίες στα θέματα των πυρηνικών μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, αλλά και της Αιγύπτου, που σίγουρα στόχο δεν έχουν τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών. Από ό,τι φαίνεται, μέσω των πυρηνικών εργοστασίων ενέργειας, οι χώρες αποκτούν και πυρηνική τεχνογνωσία για τη μελλοντική ανάπτυξη οπλικών πυρηνικών συστημάτων…

Στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων νεκρών και θυμάτων της πυρηνικής εποχής, στέλνουμε για ακόμη μια φορά ένα έντονο αντιπυρηνικό μήνυμα:

«Τα πυρηνικά δεν είναι ασφαλή, ούτε ως πολεμικά όπλα, αλλά ούτε ως πηγή ενέργειας.»