Γραπτή δήλωση Μελίνας Μενελάου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών

«Μια θλιβερή επέτειος έρχεται στη μνήμη μας σήμερα, σαν σήμερα στις 6 Αυγούστου 1945, στην  Χιροσίμα, οι Αμερικανοί έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα, εναντίον της Ιαπωνίας Ήταν η πρώτη φορά που ένα τέτοιο όπλο μαζικής καταστροφής χρησιμοποιήθηκε εναντίον ανθρώπινων όντων. Μια δεύτερη βόμβα ακολούθησε στις 9 Αυγούστου, στο Ναγκασάκι.

Ο λόγος που δόθηκε, ήταν η κατατρόπωση των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και του ιαπωνικού λαού, που ακόμα αντιστεκόταν, ενώ η σύμμαχος της Ιαπωνίας, η Ναζιστική Γερμανία είχε ήδη παραδοθεί. Η βόμβα τύπου ουρανίου με το προσωνύμιο «Little Boy», φορτώθηκε στο αμερικανικό βομβαρδιστικό στρατιωτικό αεροπλάνο «Enola Gay», και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη ρίψη, ένα πυρηνικό μανιτάρι διέλυσε ό, τι υπήρχε σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων, προκαλώντας τον άμεσο θάνατο 80 χιλιάδων ανθρώπων, με τα θύματα να υπερδιπλασιάζονται έως το τέλος της ίδιας χρονιάς. Έκτοτε, η κατεστραμμένη πόλη της Χιροσίμα έγινε σύμβολο του παγκόσμιου αντιπυρηνικού κινήματος.

Μπορεί η μαύρη επέτειος της πρώτης ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα να σηματοδότησε το τέλος του Β ‘ Παγκόσμιου πολέμου, αλλά σηματοδοτεί, επίσης, και την αρχή της πυρηνικής εποχής για την ανθρωπότητα. Ακόμη και σήμερα, υπάρχει επιτακτική και άμεση ανάγκη να επιτευχθεί η πλήρη αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη, τόσο όσο αφορά τα πυρηνικά όπλα, αλλά και τα πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας.

Τα δυστυχήματα στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, στο Τσερνόμπιλ και στη Φουκουσίμα θα πρέπει να μας θυμίζουν ότι θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε πιο ασφαλείς τρόπους παραγωγής ενέργειας, που να είναι ταυτόχρονα και φιλικές προς το περιβάλλον, που δεν είναι άλλα από τα φωτοβολταϊκά και άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Δυστυχώς, πολλές χώρες συνεχίζουν ανεμπόδιστα την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο έχει ο υπό κατασκευή τουρκικός πυρηνικός σταθμός στο Άκκιουγου, απέναντι από την Κερύνεια, σε μια σεισμογενή  περιοχή. Η ρωσική Rosatom χρηματοδοτεί το έργο μέσω της θυγατρικής εταιρείας Akkuyu Nukleer JSC η οποία έχει έδρα την Τουρκία (η Rosatom έχει το 99% του μετοχικού κεφαλαίου από το 2010). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση των τελευταίων ετών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων νεκρών και θυμάτων της πυρηνικής εποχής, στέλνουμε για ακόμη μια φορά ένα έντονο αντιπυρηνικό μήνυμα: Τα πυρηνικά δεν είναι ασφαλή, ούτε ως πολεμικό όπλο, αλλά ούτε ως πηγή ενέργειας.»