Αφορμή για την  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ήταν η εξέγερση των γυναικών εργατών στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857.

Διάφορες γυναικείες οργανώσεις είχαν αρχίσει να τιμούν την ηρωική εξέγερση του 1857 τα επόμενα χρόνια μέχρις ότου το 1975 επιτέλους ανακηρύχθηκε επισήμως από τον ΟΗΕ η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Έχει περάσει περισσότερος από ένας αιώνας από τότε και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η ισότητα στην εργασία μεταξύ γυναικών και αντρών. Με τις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επικρατούν την τελευταία σχεδόν δεκαετία, η γυναίκα πλήττεται κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.

Σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερο από το ποσοστό απασχόλησης των αντρών. Η μισθολογική ανισότητα συνεχίζεται  συνοδεύοντας τις αποδοχές των γυναικών σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, με αποτέλεσμα να συρρικνώνει ακόμα και το ύψος των συντάξεων τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενστερνιζόμαστε και προωθούμε την πράσινη ανάπτυξη που θα αποτελέσει πυλώνα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων και για να επικρατήσει  η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε όλους του τομείς της κοινωνίας.

Πρώτο μέλημα της πολιτείας, που φαίνεται να έχει αποτύχει,  θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όπως η ενδοοικογενειακή βία, η εμπορία προσώπων, η κοινωνική ανισότητα, με μηχανισμούς οι οποίοι θα μπορέσουν επιτέλους να αντιμετωπίσουν τα διαχρονικά αυτά προβλήματα τα οποία δυστυχώς λόγω της κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις εργαζόμενες γυναίκες.

Στο πλαίσιο μάλιστα των εκδηλώσεων της 8ης Μαρτίου, η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων διοργάνωσε την Έκθεση Φωτογραφίας “Γυναίκες χωρίς σύνορα”, φέρνοντάς μας σε επαφή με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των γυναικών της Ινδίας.

Παράλληλα το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 10:00 η ΓΥΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Περδίκη θα περιοδεύσουν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών.