Τα πρόσφατα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που αναφέρονται σε ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, προβάλλοντας τα θετικά στοιχεία, αποτελούν ένα παράγοντα αισιοδοξίας. Δεν επιτρέπουν ωστόσο σε καμία περίπτωση πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση, ιδίως μάλιστα αν μελετηθούν σε βάθος όσα σε ίδιο χρόνο αναφέρονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι περιορισμένες εξελίξεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων της οικονομίας, αποτελούν κομβικό σημείο στην έκθεση της δεύτερης. Περιγράφεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα περιβάλλον δυσλειτουργικό, που δεν ευνοεί την ανάπτυξη της υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελεί τον μοχλό της ουσιαστικής ανάπτυξης. Το γεγονός μάλιστα πως ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται επίσημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως χώρα με στοιχεία “φορολογικού παραδείσου”, επιβεβαιώνει πως κατά πολύ απέχουμε απ’ το σημείο της ουσιαστικής, ορθολογικής και διαφανούς πορείας προς την ανάπτυξη.

Ειδικά μάλιστα για το τελευταίο στοιχείο, αυτό της διαφάνειας, όσο και αν αναλογιστεί κανείς, δύσκολα μπορεί να βρει συγκεκριμένες νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις που να κινούνται στην κατεύθυνση της αναβάθμιση της. Αυτό βεβαίως έχει συγκεκριμένο αρνητικό αντίκτυπο, όχι μόνο στη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά και στην ποιότητα των επενδυτών που συχνά προσελκύονται.

Για εμάς, ακριβώς αυτή η συνθήκη είναι που πρέπει να ανατραπεί, με την υιοθέτηση συγκεκριμένων βημάτων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων, που θα ενισχύουν τη διαφάνεια, κατά την άσκηση επενδυτικών και επιχειρηματικών δράσεων, οπως πρόσφατα με το πρόγραμμα της παραχώρησης των υπηκοοτήτων σε επενδυτές.