Η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιορτάζουμε την εγκαθίδρυση μιας ένωσης που υπόσχεται να φέρει την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη, μόλις 5 χρόνια μετά την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», όταν δηλαδή ο Ρομπέρ Σουμάν, τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, και γι’ αυτό ο Ρομπέρ Σούμαν θεωρείται ο πατέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολίτες της Ευρώπης, 72 χρόνια μετά, συνεχίζουμε το όραμα για μια ενωμένη δημοκρατική Ευρώπη. Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να δηλώσουμε την παρουσία μας όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και να προστατεύουμε το οικοδόμημά μας από τον εκφυλισμό που επιδιώκουν κάποιοι κύκλοι, ιδιαίτερα δεξιές και ακροδεξιές παρατάξεις που βλέπουν την Ε.Ε. μόνο ως όχημα παραγωγής πλούτου και εισαγωγής νεοφιλελεύθερων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών.

Θέλουμε μια Ευρώπη για τους πολίτες και όχι μια Ευρώπη των συμφερόντων. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης με θέσεις εργασίας για όλους τους πολίτες της, που θα προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία ακριβώς για να εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική ευημερία των πολιτών της.

Είναι καιρός να στραφούν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης σε μια συνεργασία ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες έχουν βυθίσει εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία, στη φτώχεια και την ανέχεια και να αγκαλιάσουν την νέα πρόκληση της πράσινης μετάβασης ως το όχημα της Ένωσης προς ευημερία και καθορισμό της θέσης της στον παγκόσμιο χάρτη, ειδικά υπό απειλές και πιέσεις που δέχεται μετά την εισβολή της Ουκρανίας από την Ρωσία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσει να αγωνίζεται για αυτές τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να εργαστούν σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, υπέρ των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ανθρώπου, τονίζοντας την ισχύ εν τη ενώσει.