Η επιμονή της λεγόμενης ηγεσίας των Τουρκοπυπρίων να εξαναγκάσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά να δεσμευτεί σε μια ενδιάμεση συμφωνία, πριν την επανέναρξη των συνομιλιών, πρέπει να τερματιστεί αποφασιστικά.

Το γεγονός ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να μην αντικριστεί ως ένα μέρος μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους η πρόταση για τον διορισμό ενός ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, υποδηλώνει ότι η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων θα χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο πειθούς προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της σε σχέση με το πλαίσιο Γκουντέρες. Ταυτόχρονα, μια τέτοια τοποθέτηση υποδηλώνει και προσπάθεια τοποθέτησης χρονοδιαγραμμάτων στις συνομιλίες.

Δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε την επανάληψη με επιμονή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία της θέσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός με τις παγίδες που στήνει ο κ. Ακιντζί και οι πέριξ του σε σχέση με το πλαίσιο Γκουντέρες, αλλά και ευρύτερα με τον τρόπο που ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επιθυμεί να διαχειριστεί τις συνομιλίες πριν καν αυτές επαναρχίσουν.