Η 6η τριμερής σύνοδος κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου είναι γεγονός αλλά την ώρα που οι ηγέτες των τριών χωρών συζητούν θέματα ενεργειακής ασφάλειας και τρομοκρατίας,  η Κύπρος βρίσκεται εν μέσω απειλών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τα κατεχόμενα, περί το τέλος Οκτωβρίου το γεωτρύπανο «Πορθητής» της Τουρκίας θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο, όπως ανακοινώνει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Συνεχίζοντας τις προκλήσεις έκανε λόγο  και για διαφύλαξη των δικαιωμάτων της Τουρκίας «που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ιδιαίτερα στην Μεσόγειο. Στα τέλη αυτού του μήνα το γεωτρύπανο μας ‘Πορθητής’ θα ξεκινήσει γεώτρηση στη Μεσόγειο».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες απειλεί να παρέμβει σε αδειοδοτημένα προς την TOTAL και την ENI τεμάχια.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε την Κυβέρνηση να δράσει προληπτικά και με σωστή προετοιμασία, ώστε να μην επιτραπεί στην Τουρκία να παίξει παιχνίδια παρόμοιο με αυτό που είδαμε με το Saipem 12000 στο τεμάχιο 3 τον Φεβρουάριο. Ελπίζουμε ότι η διάσκεψη της Ελούντας θα ασχοληθεί με το θέμα της δημιουργίας προϋποθέσεων ανατροπής και αποτροπής των τουρκικών σχεδιασμών.