Ως λανθασμένη και προϊόν κακής πληροφόρησης μπορεί να κριθεί η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

«Δώστε μου ένα λόγο γιατί δεν υιοθετούνται επιτέλους (τα νομοσχέδια) για να κατοχυρωθεί επιτέλους ο θεσμός της αξιοκρατίας» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, την ώρα που έκανε λόγο για σχετικά νομοσχέδια που δήθεν εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι αρκούντως πληροφορημένος. Ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν υπάρχουν νομοσχέδια που να σχετίζονται είτε με την μεταρρύθμιση, είτε με την αξιοκρατία στη δημόσια υπηρεσία. 

Καλέσαμε πολλές την Κυβέρνηση να εγκύψει στα ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και κατ’ επέκταση της μεταρρύθμισης. Υπήρξε μια αμυδρή προσπάθεια με νομοσχέδιο το οποίο κατά το παρελθόν ήρθε στη βουλή και το οποίο όμως δεν άγγιζε τα θέματα με τρόπο που να εξυπηρετεί το σκοπό του. Εμείς καλέσαμε τον Υπουργό να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις, ενστάσεις και εισηγήσεις των κομμάτων και να επανέλθει άμεσα στη Βουλή κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόσφατα ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά για την παιδεία. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο συζητείται εδώ και δύο μήνες περίπου. Μια από τις σημαντικότερες πτυχές του, είναι βεβαίως και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε άκρως απαράδεκτο το γεγονός ότι ακόμα με το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης, περί το 95% των εργαζομένων, αξιολογούνται ως εξαίρετοι όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΥ.

Τούτων λεχθέντων καλούμε εκ νέου την Κυβέρνηση να ενασχοληθεί με τα θέματα της αξιοκρατίας και της μεταρρύθμισης στη δημόσια υπηρεσία, θέτοντας ως προτεραιότητα της την σωστή και δίκαιη αξιολόγηση.  Ταυτόχρονα καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη που αναλογεί στην Κυβέρνησή του στα κόμματα και την Βουλή, αφήνοντας μάλιστα μομφές περί εκκρεμοτήτων και ζητώντας μάλιστα δεικτικά και ευθύνες.