Η άτυπη πενταμερής η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη στις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου για το Κυπριακό πλησιάζει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο.

Η κυπριακή πλευρά πρέπει να εξετάσει όλα τα σενάρια ενόψει της πενταμερούς ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών του.

Η στάση της Τουρκίας παραμένει άκρως ανησυχητική, καθώς επιμένουν εκβιαστικά στη λύση δύο κρατών ή στην συνομοσπονδία δυο κυρίαρχων κρατών. Η προβολή της απαράδεκτης εισήγησης της Τουρκίας για δύο κράτη ή συνομοσπονδία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για αποδοχή της όποιας υποχώρησης στις παραπάνω βασικές θέσεις. 

Διαμορφώνεται ένα σκηνικό όπου η συζήτηση οδηγείται σε ένα δίλημμα μεταξύ της «συνομοσπονδίας με κοινοτική κυριαρχία» (θέση Τατάρ) και της «συνομοσπονδίας με την χαλαρή ομοσπονδία» (θέση Ν. Αναστασιάδη). Ειμαστε δηλαδή μια ανάσα από την διχοτόμηση. 

Με αυτές τις συνθήκες δίκαια οι πολιτες ανησυχουν για τις εξελίξεις και ζητούν ενημέρωση.