Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που εμφανίστηκε στις παραλίες του Ισραήλ στις αρχές Φεβρουαρίου, αποτελεί μια τεράστια οικολογική καταστροφή ακτίνας πέραν των 190 χιλιομέτρων ακτογραμμής της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι τις ακτές του Λιβάνου.

Υπολογίζεται πως έχουν αφεθεί στη θάλασσα περίπου 1000 τόνοι πίσσας οι οποίοι πλήττουν φοβερά τη θαλάσσια ζωή και το οικοσύστημα τόσο της ακτογραμμής του Ισραήλ όσο και της ευρύτερης περιοχής, που για πολλοστή φορά έχουν πέσει θύμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ομάδες επιστημόνων και εθελοντών, στο Ισραήλ αλλά και στην Τύρο του Λιβάνου, επηρεαζόμενη περιοχή όπου αναπαράγονται είδη χελώνας υπό εξαφάνιση, εργάζονται αδιάκοπα για να καθαρίσουν την ακτογραμμή από την πετρελαιοκηλίδα.

Ο καθαρισμός των ακτών ίσως πάρει μήνες ή και χρόνια, όμως μέχρι τότε οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο και οι αρχές ίσως να μην είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσουν.

Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να μην επηρεάζει άμεσα την Κύπρο, όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Όσο εντείνονται τέτοιου είδους περιβαλλοντικά ατυχήματα, θα πρέπει ως Κύπρος να δημιουργήσουμε ή και να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς προστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης.