Η σημερινή συνάντηση Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών Κομμάτων υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Σλοβακίας που πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας, οικοδεσπότης και εισηγητής ήταν το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών με θέμα: «2023: Ακόμη ένας χρόνος χωρίς λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα; Ρίσκα, προκλήσεις και προσδοκίες». Η αντιπροσωπεία του Κινήματος απαρτιζόταν από τους Κυριάκο Τσιμίλλη, Αντιπρόεδρο Α΄ και Αντωνία Θεοδοσίου και Μιχάλη Μενελάου, Μέλη της Κεντρικής Επιτροπή.

Μιλώντας ο κ. Τσιμίλλης κατέθεσε τις θέσεις και τους προβληματισμούς του Κινήματος για την παρούσα κατάσταση που συχνά περιγράφεται ως στάτους κβο χωρίς, όμως, ατυχώς να είναι στατική. Παραπέρα, και μετά από μια εκτενή αναφορά σε περιφερειακά προβλήματα που επηρεάζουν και το Κυπριακό, αναφέρθηκε στην κατάσταση στα κατεχόμενα που συνοπτικά περιγράφεται ως «δημογραφική αλλοίωση, στρατικοποίηση, ισλαμοποίηση». Παραπέμποντας σε στοιχεία από τον Τουρκοκυπριακό τύπο, υπέμνησε τις στρατιωτικές υποδομές που δημιουργούνται στην Καρπασία καθώς και την επέκταση/δημιουργία υποδομών στο Τρίκωμο, το Τέμπλος και το Λευκόνοικο. Την ίδια ώρα ο κίνδυνος προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία είναι χειροπιαστός. Κατέθεσε συγκεκριμένες ιδέες για συνεργασία των Κυπρίων χωρίς να παρέχεται στήριξη/μορφή αναγνώρισης στο κατοχικό καθεστώς.

Σε σχέση με τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Τσιμίλλης υπογράμμισε πως αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό αλλά αποτελεί άμεση ανάγκη η απάντηση καίριων ερωτημάτων που προκύπτουν από την ασαφή αναφορά σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και την αναμφισβήτητη σύγκρουσή της με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, ιδιαίτερα υπό το φως των μέχρι τώρα συγκλίσεων και των πολλών χωριστικών ρυθμίσεων που τις συνοδεύουν. Εν κατακλείδι, συνόψισε τις θέσεις των Οικολόγων ενάντια στον γεωγραφικό διαχωρισμό των Κυπρίων με βάση την εθνική καταγωγή ή/και τη θρησκεία, ενάντια στα κατοχικά στρατεύματα τις βάσεις και τις εγγυήσεις. Αγωνιζόμαστε, είπε, για ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, μια διεθνή προσωπικότητα, μια υπηκοότητα, πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων και των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, μια ενιαία κοινωνία, μια ενιαία οικονομία, ένα ενιαίο οικοσύστημα!

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει χαρακτηριστικά «οι εκπρόσωποι (σ.σ. των κομμάτων) υπογράμμισαν τους κινδύνους από ένα status quo, το οποίο δεν είναι στατικό, αλλά επιδεινώνεται. Επανεξέτασαν την τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο και την περιοχή και συνειδητοποίησαν ότι το σημερινό status quo είναι απαράδεκτο και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού και την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου της ΕΕ σε όλο το νησί. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των Κυπρίων».