Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την ικανοποίηση του για την χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που αφορά την επίταξη ιδιωτικής γης για τη διαπλάτυνση των λεωφόρων Αγλαντζιάς, Λάρνακος και Αμμοχώστου στο Δήμο Αγλαντζιάς, σε δρόμους τεσσάρων λωρίδων πρωταρχικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στις 25/5/2016 (υπόθεση 93/2016) ακυρώνεται το Διάταγμα Επίταξης ιδιωτικών περιουσιών, εφόσον αποδείχθηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση η Κυβέρνηση δεν αιτιολόγησε την ύπαρξη έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να εκδοθεί διάταγμα επίταξης.

Η κ. Έφη Ξάνθου, Αντιπρόεδρος Β’ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, δήλωσε τα εξής: «Αν και η απόφαση δικαιώνει μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν την προσφυγή, θεωρούμε πως πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο και να γίνει αναθεώρηση των σχεδιασμών της Πολεοδομίας και του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Εάν η απόφαση είχε εκδοθεί νωρίτερα, θα είχαν σωθεί τα 25 αιωνόβια κυπαρίσσια που αποκόπηκαν θρασύδειλα στις 3 τα χαράματα της 26ης Φεβρουαρίου του 2016, αλλά έστω και καθυστερημένα, θεωρούμε πως έχουν δικαιωθεί οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής.

Θέλουμε να συγχαρούμε ιδιαίτερα την Ομάδα Αγώνα των Λεωφόρων Αγλαντζιάς και να τους καλέσουμε να μην το βάλουν κάτω και να συνεχίσουν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Η κυβερνητική αυθαιρεσία επέτρεψε στον εργολάβο του έργου να εισβάλει σε ιδιωτικές περιουσίες στη Λεωφόρο Λάρνακας και να προκαλέσει καταστροφές, προτού διεκπεραιωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης, οπότε οφείλει τώρα να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες που επηρεάστηκαν και καλούμε τον Γενικό Ελεγκτή να εξετάσει ποιοι έχουν ευθύνη για τη δημιουργία επιπλέον εξόδων για την Κυβέρνηση και αν ακολουθήθηκαν ευθύς εξαρχής οι ορθές και νόμιμες διαδικασίες που προνοούνται για έργα αυτής της κλίμακας».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων έχει εκφράσει ξανά την απορία του γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε να υπογράψει συμβόλαιο με το συγκεκριμένο εργολάβο, ενώ αν περίμενε λίγες μέρες ακόμη θα μπορούσε να επαναπροκηρύξει το συγκεκριμένο έργο ώστε να πάρει πιο φτηνές οικονομικές προσφορές από αυτές που είχαν υποβληθεί στις αρχές 2010, υπό άλλες οικονομικές συνθήκες και δεδομένα.

Καλούμε τον Γενικό Ελεγκτή να εξετάσει και αυτήν την πτυχή του ζητήματος. Καλούμε τέλος, τον Δήμο Αγλαντζιάς όπως επανεξετάσει την απόφασή του να στηρίξει το συγκεκριμένο έργο αντί να σταθεί αρωγός στις εκκλήσεις των δημοτών του και όπως επανασχεδιαστεί το συγκεκριμένο έργο στα πρότυπα σύγχρονων βιώσιμων πόλεων.