Η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων τίμησε, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, τις γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε μια λιτή, αλλά όμορφη εκδήλωση με κεντρικό θέμα το ρόλο των γυναικών στις κοινωνικές επιχειρήσεις. Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση με παραδοσιακά προϊόντα από τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης και η γενική γραμματέας της ΓΥ.Κ.Ο. κ. Γιαννούλα Μαρκίδου Χατζηθωμά.

Η μέρα της γυναίκας μας θυμίζει για ακόμα μια φορά ότι ο αδύναμος κρίκος της κοινωνίας είναι οι γυναίκες, είπε η κ. Μαρκίδου.
Και συνέχισε, λέγοντας:
“Ιδιαίτερα σε κρίσιμες οικονομικές περιόδους, οι ομάδες που πλήττονται παραπάνω είναι οι γυναίκες. Γυναίκες με πολλαπλούς ρόλους, με ήδη αυξημένα προβλήματα στην οικογένεια και στην κοινωνία, αντιμετωπίζουν ακόμα χαμηλότερα εισοδήματα, αναζητούν εναγωνίως θέσεις εργασίας και τελικά πλήττονται από την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τη στιγμή που η οικονομία είναι στο κόκκινο, η γυναίκα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Μια δυναμική έξοδος είναι οι συνεταιρισμοί γυναικών, στους οποίους εμπεριέχονται όλες οι ευκαιρίες για αυτοαπασχόληση, η ευκαιρία επένδυσης και ενίσχυσης του οικογενειακού προϋπολογισμού. Οι σημερινές γυναικείες επιχειρήσεις αποτελούν τον ιδανικό προπομπό στην παραγωγή και διάθεση σειράς υγιεινών, ποιοτικών και χειροποίητων προϊόντων, φτιαγμένα με μεράκι. Προσφέρουν νέα δυναμική στον τόπο, διασφαλίζοντας και προβάλλοντας ταυτόχρονα τη φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά, καθώς μπορούν και να εγγυηθούν την οικονομική ανάπτυξη με μεθοδικότητα. Συγχαίρουμε λοιπόν όλες τις γυναίκες που μας παρουσιάζουν τα εξαιρετικά δείγματα της δουλείας τους και ευχόμαστε να είναι πάντα δημιουργικές και επιτυχημένες”.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και για το πως επηρέασε η οικονομική κρίση τη γυναίκα, συγκεκριμένα στην ομιλία του είπε:

“Για ακόμα μια χρονιά, μας δίνεται η ευκαιρία από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να βρισκόμαστε σε μια συγκέντρωση της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων, για να τιμήσουμε αυτή την παγκοσμιότητα της γυναίκας, να προβληματιστούμε για τα μεγάλα ελλείμματα που ακόμα παρουσιάζει η κυπριακή κοινωνία στα θέματα της ισότητας, των ίσων ευκαιριών, της ίσης αμοιβής μεταξύ γυναίκας και άντρα, αν και με πρωτότυπο τρόπο καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να ανιχνεύσουμε και τρόπους περισσότερο γυναικείους για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που συσσώρευσε στον τόπο μας η οικονομική κρίση.
Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό ευθύνονται οι άνδρες οικονομολόγοι, πολιτικοί και αξιωματούχοι αυτής της χώρας για την οικονομική καταστροφή, το σίγουρο είναι όμως ότι τα θύματα αυτής της καταστροφής ήταν οι γυναίκες. Είχαμε από τα πρώτα κιόλας βήματα στο δρόμο της οικονομικής κρίσης, περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα και μια κρίση, μια επίθεση θα έλεγα, των μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, που είχαν στόχο τη γυναίκα. Ελπίζουμε όμως ότι στη συνέχεια, η κυβέρνηση και η Βουλή θα βρουν τον τρόπο να στηρίξουν τις κοινωνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα εκείνες τις κοινωνικές επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται οι γυναίκες. Θέλω να ευχαριστήσω τις γυναίκες που οργάνωσαν αυτή την εκδήλωση, αλλά και για τη δράση τους στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και να διαβεβαιώσω το γυναικείο πληθυσμό του Κινήματος, ότι θα έχει τη μόνιμη, σταθερή και δυναμική στήριξή μου στην εργασία και προσφορά.
Απολογούμαι εκ μέρους όλου των ανδρών του Κινήματος Οικολόγων, είναι μια μεγάλη αποτυχία την οποία αναλαμβάνω προσωπικά, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίας που προσπαθώ, δεν κατάφερα να τους κάνω να καταλάβουν πως η ημέρα της γυναίκας τους αφορά άμεσα. Είναι μεγάλη τους ντροπή που απουσιάζουν από τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Και βεβαίως επειδή λείπουν και δεν το ακούν, θα φροντίσω να το ακούσουν όταν θα τους συναντήσω έναν προς έναν. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι ξέρετε, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν δυστυχώς τον κανόνα. Και όμως αυτό το παράδειγμα είναι ενδεικτικό του προβλήματος που έχει η κοινωνία μας. διότι όπως δυστυχώς και οι άντρες του Κινήματος, έτσι και οι άνδρες βουλευτές, οι άνδρες υπουργοί, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αφορούν τη γυναίκα ως γυναικεία ζητήματα και δεν αντιλαμβάνονται ότι η ανισότητα είναι πλήγμα στη δημοκρατία. Είναι πλήγμα στην οικονομία, στο σύνολο του πληθυσμού, και όταν μια γυναίκα καταπιέζεται, καταπιέζεται όλη η κοινωνία.
Όταν μια γυναίκα πληρώνεται λιγότερο από τους άντρες, υπάρχει καταπίεση και αδικία στο σύνολο της κοινωνίας. Και όταν οι γυναίκες υπόκεινται τη σεξουαλική βία ή τη σεξουαλική παρενόχληση, πρέπει ο κάθε άντρας να νιώθει αυτή τη βία και ο ίδιος στο κορμί του. Αυτό είναι όχι μόνο δική μας υπόθεση, αλλά υπόθεση και όλης της κοινωνίας.”

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η κ. Σταυρούλα Τσιμούρη, από τον Σύνδεσμο Γυναικών Γολγίας και η κ. Άννα Κοσμά, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, οι οποίες ανέπτυξαν τον ρόλο των γυναικών στις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Στην κ. Τσιμούρη και στην κ. Κοσμά δόθηκαν τιμητικές πλακέτες για το έργο τους από τον πρόεδρο του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη και την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου.

Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα.

 

https://www.youtube.com/watch?v=yG82hK9MXgw&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=yG82hK9MXgw&feature=youtu.be