Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επικροτούμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέσει ενώπιον της Ε.Ε. το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τη διαχείριση των μεταναστών/προσφύγων.

Μακριά από κάθε σύνδρομο ρατσισμού ή ξενοφοβίας οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Ούτε οι οικονομικές, ούτε οι πολιτικές, αλλά ούτε οι κοινωνικές συνθήκες της Κύπρου, επιτρέπουν τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων ή την ενσωμάτωση εκατομμυρίων μεταναστών. Αυτή η ευθύνη ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις μεγάλες χώρες π.χ. Γαλλία, Γερμανία οι οποίες φαίνεται να αρνούνται να την αναλάβουν.

Εμείς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για την αναμενόμενη έκρηξη των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών. Συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου 2019 ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, έθεσε μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, το θέμα των ροών μεταναστών μέσω των οδοφραγμάτων και της Πράσινης Γραμμής και προειδοποιούσε για το φαινόμενο της αυξημένης ροής οικονομικών μεταναστών από Αφρικανικές χώρες.

Στις 18 Οκτωβρίου του 2019 ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Περδίκης μαζί με την αναπληρώτρια Πρόεδρο κα Έφη Ξάνθου, επισκέφθηκαν το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου και ενημερώθηκαν για την κατάσταση. Εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση (ημερομηνίας 18/10/19) αλλά κανείς δεν έδωσε τότε σημασία στο μεταναστευτικό τσουνάμι.

Τώρα τρέχουμε να προλάβουμε, χωρίς προετοιμασία και οργάνωση, χωρίς πρόγραμμα. Λαμβάνονται μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση, λαμβάνονται όμως και μέτρα που δεν φαίνεται να δικαιολογούνται. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται μια επικίνδυνη ξενοφοβική φιλολογία μέσα από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και μέσα  κοινωνικής δικτύωσης που στρέφεται εναντίον των ανθρώπων και αθωώνει τους πραγματικούς ένοχους ή υπεύθυνους αυτού του δράματος.

Η Κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα αυτό. Θέλουμε περισσότερο προγραμματισμό και μέτρα και λιγότερες δηλώσεις.