Το νομοσχέδιο που αφορά τις συνενώσεις των Δήμων – κοινοτήτων βρίσκει πολλά Κοινοτικά Συμβούλια αντίθετα. Συγκεκριμένα σύσσωμο το Κοινοτικό Συμβούλιο της Επισκοπής Λεμεσού είναι ξεκάθαρο και απαιτεί να γίνει σεβαστή η θέση των κατοίκων που διαφωνούν με την συνένωση με τον Δήμο Ύψωνα.

Για αυτό το σκοπό χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Ανδρέας Ευλαβής συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Επισκοπής όπου συζήτησαν για το ζήτημα που αφορά τους κατοίκους για συνένωση των Δήμων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε έμπρακτα την απόφαση των κατοίκων της Επισκοπής και βρισκόμαστε στο πλάι διότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η συνένωση χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων.  

Εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, όπου όλες οι σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο Δήμων πρέπει να λαμβάνονται μέσα από δημοψηφίσματα. Υποστηρίζουμε την άμεση δημοκρατία σε επίπεδο μονάδας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα ζητήματα των κατοίκων των κοινοτήτων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα επιβληθεί δια νόμου και χωρίς την συναίνεση των ιδίων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών ακόμη κι αυτό το θετικό μέτρο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτό απαιτεί άλλωστε και ο σεβασμός στην αρχή της επικουρικότητας που υποτίθεται ότι προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.