Υπερ του ΓΕΣΥ τάσσονται γιατροί που έχουν αφιερώσει πολλά από τα χρόνια της ζωής τους στην ιατρική επιστήμη και το γεγονός αυτό δεν μπορεί να παραμείνει απαρατήρητο. Οι διαπιστώσεις, η εμπειρία, τα συμπεράσματα και οι απόψεις τους καταδεικνύουν ότι η υλοποίηση και εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας, εκτός από δικαίωμα του λαού είναι και αναγκαιότητα.

Οι πρόσφατες αναφορές του Δρ. Γ. Ποταμίτη, Δρ. Δημητρίου, Δρ. Βασιλείου κ.λ.π. είναι ενδεικτικές και απαντούν σε πολλές θέσεις οι οποίες ακούστηκαν πρόσφατα στο δημόσιο διάλογο για το ΓΕΣΥ. Δεν μπορεί η ηγεσία του ΠΙΣ να μιλά με απαξιωτικούς τρόπο για αυτούς τους καταξιωμένους επιστήμονες και να τους καταγγέλλει για «επιστράτευση».

Σημειώνουμε ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας των γιατρών δεν πρέπει να σταματήσουν την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ούτε καν να την καθυστερήσουν, παρόλο που με την κωλυσιεργία της η Κυβέρνηση, ήδη έχει προκαλέσει τριγμούς και επιτρέπει παρεμβάσεις. Ενδεικτικά, σημειώνουμε πως εκτός τις αντίθετες θέσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), καταγράφονται τώρα και οι αντιδράσεις από τις συντεχνίες δημοσίων υπαλλήλων, για το ύψος της εισφοράς που θα καλούνται να καταβάλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας να συνεχίσουν τις ενέργειες τους προς την υλοποίηση του ΓΕΣΥ, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις τους ΠΙΣ, με τις οποίες έγινε γνωστό ότι υπήρχαν αντιδράσεις από πολλούς γιατρούς.

Πρέπει όμως και η κυβέρνηση να πείσει ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει με δαπάνες το ΓΕΣΥ και ιδιαίτερα τα δημοσιά νοσοκομεία. Αρκεί πλέον να δίνονται φοροαπαλλαγές στις τράπεζες και διευκολύνσεις που στοιχίζουν στα δημοσιά οικονομικά ορισμένα δισεκατομμύρια.