Λιμουζίνες:

Ζητήσαμε να μας δώσουν ακριβή κατάλογο για τις “λιμουζίνες” που προβλέπεται να αλλάξουν με συνολική δαπάνη 700000. Με την αλλαγή αυτών των 20 κρατικών αυτοκινήτων όλοι οι δικαιούχοι αξιωματούχοι και πολιτικοί θα έχουν αυτοκίνητα ηλικίας λιγότερης των τριών χρόνων. Ολοκαίνουργια αυτοκίνητα για όλους τους αξιωματούχους και τους πολίτικους όταν δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και λεωφορεία για μεταφορά ανάπηρων παιδιών. Τα 20 αυτά οχήματα έχουν συμπληρώσει 10 χρονιά ζωής και αφορούν κυρίως κρατικά αυτοκίνητα για τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων.  Ταυτόχρονα έχουμε αύξηση του αριθμού των διευθυντών και ως εκ τούτου αυξάνονται και τα αυτοκίνητα. Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτό το κονδύλι. Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να στραφεί σε ηλεκτρικά και οικολογικά αυτοκίνητα.

Ταμείο αλληλεγγύης

Είμαστε υπερ του ταμείου αλληλεγγύης για τους κουρεμένους καταθέτες, μικρομετόχους  και τους κατόχους αξιογράφων. Πρώτα όμως πρέπει να εξεταστούν  οι ρήτρες ελέγχου και να αποζημιωθούν τα αληθινά θύματα κουρέματος του Μαρτίου 2013. Ασφαλιστικές δικλείδες πρέπει να υπάρξουν σε σχέση με το ξεκαθάρισμα ως προς το ποιοι αποζημιώνονται. Για παράδειγμα δεν θέλουμε να αποζημιωθούν Ρώσοι ολιγάρχες που ήδη έχουν αποζημιωθεί με απόδοση διαβατηρίων. Ή κάτοχοι αξιογράφων που διεξήγαγαν επενδυτική εργασία άρα ήξεραν τους κίνδυνους. Χρειάζεται προσοχή να μην σπαταλιέται το δημόσιο χρήμα.

Υπάρχει ζήτημα και με την αποξένωση κρατικής περιουσίας. Δεν έχουμε πρόβλημα με την αξιοποίηση της αλλά δεν είμαστε υπερ της αποξένωσης.  

Καταγγελίες κατά Δικαστικής εξουσίας

Ζητήσαμε κατ’ επείγον συζήτηση στην επιτροπή θεσμών  της Βουλής για τις καταγγελίες που αφορούν την οικογενειοκρατία στα δικαστήρια. Ευθύνη έχει και η Βουλή να ελέγξει αυτές τις πληροφορίες. Δεν είναι άναρχος θεσμός η δικαστική εξουσία, ούτε ανεξέλεγκτος, όταν ένα Κράτος δίκαιου ταλαιπωρείται με σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς.

Σχέδιο ΕΤΣΙΑ

Εμείς θέσαμε και σήμερα τις δικές μας προϋποθέσεις για την έγκριση της αποδέσμευσης του κονδυλίου των 33 εκ. ευρώ. Αφού δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές στους όρους του σχεδίου τουλάχιστον οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τους αφερέγγυους δανειολήπτες, αυτούς δηλαδή που δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν το σχέδιο ή δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και θα βρεθούν ίσως σε χειρότερη κατάσταση. Για το σκοπό αυτό καταθέσαμε προτάσεις για ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας και του νομού για τις εκποιήσεις.