​​Ακόμη ένα θανατηφόρο περιστατικό με τρακτέρ έρχεται να μεγαλώσει τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων που καταπλακώνονται από γεωργικούς ανελκυστήρες, ελλείψη καμπίνας ασφαλείας, με τραγικό αποτέλεσμα τον άδικο χαμό ​​47​​​χρ​ονου στην Επαρχία​ ​Λευκωσίας. ​

Ως Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταθέσει τροποποιητικό νόμο (από το 2002) ​για την ​απόσυρση των παλαιών αυτών γεωργικών ελκυστήρων ή την τοποθέτηση καμπίνας​. Το 2008 επανήλθαμε με ερώτηση του βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη στον τότε υπουργό Συγκοινωνιών κ. Νικολαΐδη​ όπου λάβαμε ως απάντηση ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών δεν εγγράφει γεωργικούς​ ​ελκυστήρες οι οποίοι δεν φέρουν πλαίσια ασφαλείας ή προστατευτικές ράβδους​ και ​ α​να​φορ​ικά με ​ το θέμα ενδεχόμενης απόσυρσης γεωργικών ελκυστήρων ή​ ​επιδότησης πλαισίων ασφαλείας, ​ότι ​αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου​ ​Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος​. ​ Το 2017 επανήλθαμε ξανά με ερώτηση του βουλευτή Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν οι γεωργικοί ανελκυστήρες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε για μία ακόμη φορά πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το θέμα της υποχρεωτικής τοποθέτησης καμπίνας ασφαλείας σε όλα τα τρακτέρ. Κάθε χρόνο, αρκετοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά από την ανατροπή γεωργικών ελκυστήρων.

Τα σύγχρονα μοντέλα των τρακτέρ διαθέτουν βεβαίως καμπίνα ασφαλείας αλλά υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός από παλιά ​τρακτέρ, που παραμένουν σε χρήση αλλά δεν διαθέτουν καμπίνα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά για αυτό το θέμα και επιτέλους να τερματιστεί η χρήση των επικίνδυνων ελκυστήρων. Ας αναλογιστεί ότι το κόστος των ανθρώπινων ζωών είναι ανυπολόγιστο.