Γραπτή Δήλωση κας Αλεξίας Σακαδάκη, μέλος Πολιτικής Επιτροπής

Η Κυβέρνηση προτίθεται να κατασκευάσει ένα νέο δρόμο- λεωφόρο διά μέσου του γραμμικού πάρκου και της ιστορικής δεξαμενής του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Μια καταστροφή που θα στοιχίσει περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το δημοτικό συμβούλιο Στροβόλου προτίθεται να ψηφίσει υπέρ ή κατά του έργου σε προσεχή συνεδρία που θα διεξαχθεί αρχές του Αυγούστου. Κόμματα που προεκλογικά διατείνονταν ότι στηρίζουν το περιβάλλον και τον πολιτισμό, ακούγεται ότι κλίνουν προς την υπερψήφιση του καταστροφικού δρόμου.

Η πρόταση για τον νέο δρόμο έχει συνδυαστεί με το πάγιο αίτημα να φτιαχτεί το γεφύρι παρά το δημοτικό μέγαρο Στροβόλου, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα με τις πρώτες βροχές. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και ως απειλή για το δημοτικό συμβούλιο, ενώ τα Υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών αρνούνται κάθε πρόταση για διαχωρισμό των δυο ζητημάτων. Για άλλη μια φορά η ετσιθελική στάση της κυβέρνησης μπαίνει πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Εάν υλοποιηθεί τελικά ο νέος δρόμος, καταστρέφεται η βιοποικιλότητα που έχει αναπτυχθεί στο γραμμικό πάρκο εδώ και χρόνια, μέρος της βλάστησης και των δέντρων θα κατακερματιστούν, οι εκατοντάδες χρήστες του πάρκου θα χάσουν μέρος της φυσικής τους άθλησης, ενώ η ιστορική δεξαμενή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού θα χαθεί μέσα στο τσιμέντο. Ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση κλιματικής κρίσης και «κάθε δέντρο μετρά» – όπως διαφημίζει η ίδια η κυβέρνηση – καμιά πολιτική βούληση δεν υπάρχει για λήψη μέτρων αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης.

Στην προσεχή συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου καλούμε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να καταψηφίσει μια τέτοια καταστροφή και να ανοίξει τη συνεδρίαση σε δημότες και δημοσιογραφικό κόσμο. Καλούμε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να καταψηφίσουν την αποδέσμευση του κονδυλίου όταν θα τεθεί το ζήτημα και καλούμε τους δημότες να αντιδράσουν. Εμείς θα ενημερώσουμε το Μεσογειακό Δίκτυο Ευρωπαίων Πρασίνων και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ώστε το θέμα να τύχει της ανάλογης προσοχής.