Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επαναλαμβάνουμε τη στήριξη μας στον ουκρανικό λαό και καταδικάζουμε με κατηγορηματικό τρόπο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εδώ και πέντε μέρες ο λαός της Ουκρανίας δοκιμάζεται αλλά παλεύει σθεναρά για την ελευθερία του και την εδαφική του ακεραιότητα. Μέσα στο κλίμα μέτρων κατά της Ρωσίας, πρώτιστο μέλημα μας είναι οι χιλιάδες κόσμου που ξεσπιτώθηκαν και αναζητούν στέγη στην Ευρώπη.

Θέση μας είναι πως πρέπει άμεσα να αρθεί η απαίτηση βίζας από Ουκρανούς πολίτες, ενώ η Κύπρος να υποδεχθεί και εκείνη το μερίδιό της από πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων έχουν συγγενείς στο νησί.

Την ίδια ώρα εκφράζουμε τη στήριξη μας στα μέτρα κατά της Ρωσίας που έχουν ληφθεί. Αναμένουμε πλήρες ξεκαθάρισμα της θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εμφανίζεται διεθνώς ως διστακτική στη λήψη  περαιτέρω μέτρων.

Καλούμε τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει άμεσα την εισβολή και να καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων και να σεβαστεί την θέση που κατέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι απαράδεκτο, ενώ μάλιστα προεδρεύει του συγκεκριμένου συμβουλίου, να προχωρεί στην εισβολή και κατοχή εδαφών ενός άλλου κυρίαρχου κράτους.