Η ετήσια εκστρατεία καθαρισμού των ακτών της Μεσογείου «Clean Up the Med», μια πρωτοβουλία της Ιταλικής Οργάνωσης Legambiente, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 25 – 27 Σεπτεμβρίου.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Νεολαία Οικολόγων σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Κύπρου, το Centre for Social Innovation – CSI, το Cyprus Girls Can και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, συμμετείχε στην παν-Μεσογειακή εκστρατεία καθαρισμού των ακτών, πραγματοποιώντας καθαρισμό παραλίας στο Lady’s Mile στη Λεμεσό, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.
Ο καθαρισμός διήρκησε 2 ώρες, όπου με τη δυναμική συμμετοχή περισσότερων από 70 εθελοντών, όλων των ηλικιών, συλλέγηκαν και καταγράφηκαν, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο καταγραφής της Ιταλικής Legambiente, 402 κιλά σκουπίδια.
Για την παραλία Lady’s Mile, όπως και για πολλές άλλες παραλίες, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως ο κύριος ρυπαντής, είναι το πλαστικό, όπου λόγω της φθοράς των αντικειμένων μετά την απόρριψή τους στη φύση, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ανακύκλωση και ούτε διασπώνται στο περιβάλλον. Όπως όλα τα σκουπίδια, παραμένουν στη φύση, επηρεάζοντας έτσι το οικοσύστημα, αλλά και έχοντας άμεσο αντίκτυπο στον άνθρωπο (υγεία, οικονομία κ.α.).
Η Γενική Γραμματέας της Οικολογικής Κίνησης Κύπρου, κ. Νατάσα Ιωάννου, δήλωσε «Οι προσπάθειές μας δεν επικεντρώνονται μόνο στον καθαρισμό των ακτών μας. Μέχρι σήμερα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μόλυνση της Μεσογείου είναι εξαιρετικά σοβαρή και η επίδραση των πλαστικών απορριμμάτων κρίνεται κρίσιμη. Η παρακολούθηση των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον καθαρισμό των παραλιών μας και είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των αιτιών πρόκλησης της θαλάσσιας ρύπανσης και τη δημιουργία κοινών πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων που προκαλούνται από αυτήν.»
Ο επιστημονικός συνεργάτης της Νεολαίας Οικολόγων, κ. Ιωάννης Σάββα, δηλώνει πως στον τομέα του περιβάλλοντος ούτε ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας κατάφερε να δώσει μια ανάσα στον πλανήτη. Αναφέρει επίσης ότι «Στην πλειοψηφία τους τα σκουπίδια που συλλέγηκαν είναι πλαστικά είτε σε πλήρη μορφή, είτε σε μορφή θραυσμάτων (μικροπλαστικά), τα οποία είναι επιβλαβή τόσο για τη βιοποικιλότητα της περιοχής όσο και για την ανθρώπινη υγεία, αφού καταλήγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο πιάτο μας.».
Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε, όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες, που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση, περνώντας ένα κυριακάτικο απόγευμα στην παραλία καθαρίζοντας και διασκεδάζοντας μαζί μας. Η προσπάθεια για θάλασσες κι ακτές, ελεύθερες και καθαρές, από σκουπίδια, δεν ολοκληρώνεται εδώ. Δίνουμε ραντεβού με όλους εσάς, για την επόμενη χρονιά, για τον ίδιο στόχο, με περισσότερο μεράκι!