Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από το 1972. Κατά τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το κοινό ενημερώνεται για τα καθημερινά και αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η βιοποικιλότητα. Η βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής στη Γη. Δυστυχώς εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων κινδυνεύει προς εξαφάνιση το 12% του συνόλου των πτηνών και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης.

Δυστυχώς φέτος – λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – δεν είναι κατορθωτό να γίνουν οι ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις που κάναμε τόσα χρόνια την εβδομάδα Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση για τα Παγκύπρια Ετήσια Περιβαλλοντικά Βραβεία έχει αναβληθεί για το Φθινόπωρο. Η δράση μας όμως μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο με τις εξής δράσεις:

1) Την εκστρατεία «Clean Up – Home Edition» όπου έγινε έκκληση στο κοινό να καθαρίσει ένα σημείο βρώμικο με σκουπίδια και να μας αποστείλει φωτογραφίες ή βίντεο του

2) Με τη διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών το βράδυ της Παρασκευής 05/06 στις 18:00 με προβολή δηλώσεων από τον υπουργό Γεωργίας κ. Κώστα Καδή, τον Πρόεδρο του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη, τον βουλευτή του Κινήματος κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και την πρώην Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου

3) Και με τη συνέντευξη του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη στο διαδικτυακό κανάλι «FarosOnAir».

4) Με την παραγωγή επετειακού βίντεο

Μέρες όπως η 5η Ιουνίου όμως, δεν αρκούν από μόνες τους για την οικοδόμηση περιβαλλοντικής συνείδησης, πόσο μάλλον, να υποχρεώνουν την εκάστοτε Κυβέρνηση σε πολιτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δυστυχώς η ρύπανση του περιβάλλοντος και η καταστροφή του, μείωσε δραματικά την βιοποικιλότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι, όλοι μαζί να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα. Όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος στο σήμερα και το αύριο, αλλά και την αντιστροφή των συνεπειών όσων καταστροφών έχουν ήδη προκληθεί.

Οι λύσεις είναι ήδη στο χέρι μας και προσφέρουν τεράστια περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη όπως επίσης και οφέλη για την υγεία. Οι νομικά δεσμευτικοί περιορισμοί παραμένουν το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της ρύπανσης και των ρυπογόνων πρακτικών. Μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική, με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια οικονομία που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050.

Ως εκ τούτου, οι περαιτέρω εθνικοί δεσμευτικοί στόχοι για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας. Για να μειώσουμε τις εκπομπές αρκετά γρήγορα, ώστε να περιορίσουμε παγκόσμια την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5°C, θα πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση για μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Πρέπει να υποστηριχθεί η σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί κατά 40% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και ταυτόχρονα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να ενισχυθούν για να εξασφαλιστεί το 45% της παραγωγής ηλεκτρισμού έως το 2030.

Οικολογία, εκτός από την αυτονόητη προστασία του περιβάλλοντος, σημαίνει ταυτόχρονα ένα διαφορετικό παραγωγικό πρότυπο που θα έχει στο επίκεντρό του το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο μέσο για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα σχεδιασμό που να οδηγεί στη κυκλική οικονομία. Χρειαζόμαστε δηλαδή ένα σχέδιο για την πράσινη ανάκαμψη.  Δυστυχώς, πολλά λόγια ακούγονται, αλλά πολύ λίγα γίνονται.