Σε συνέχεια χθεσινής ανακοίνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω της οποίας ο κ. Νουρής υπαινίσσεται ότι δόθηκε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο κοινοβουλευτικής ερώτησης που διαβιβασθεί προς τον ίδιο, οδηγώντας σε δήθεν παραπλανητικό δημοσίευμα σε σχέση με απόκρυψη στοιχείων για αποφάσεις που αφορούν το ΚΕΠ, με έκπληξη παρατηρούμε πως:

Παρ’ όλο που ο Υπουργός Εσωτερικών υπηρέτησε το σώμα της Βουλής, ως μέλος της, για σχεδόν επτά συναπτά έτη, δεν γνωρίζει ότι οι Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις των Βουλευτών/ριών είναι αναρτημένες και δημόσιες στον ιστόχωρο της Βουλής, και επίσης αποστέλλονται στα ΜΜΕ.

Συνεπώς, τον ενημερώνουμε το αυτονόητο, ότι ούτε δώσαμε κάποια ερώτηση στη δημοσιότητα, αφού όλες μας οι ερωτήσεις, όπως και οι σχετικές απαντήσεις των υπουργείων, είναι δημόσιες.

Ενδεχομένως, η έκθετη άγνοια του κ. Νουρή να οφείλεται στο γεγονός ότι, στη διάρκεια της πολυετούς θητείας του κατέθεσε μόλις 11 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, με την τελευταία να είναι αναρτημένη τον μακρινό Σεπτέμβριο του 2014, παρά το ότι η θητεία του διεκόπη τον Δεκέμβριο του 2019.

Ευχόμαστε η αμεσότητα και η ευαισθησία που επιδεικνύει ο κ. Νουρής για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων να συνεχιστεί, καθώς τα πρώτα ευρήματα μετά και την πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στους φακέλους των πολιτογραφήσεων καταδεικνύουν πρόσθετα κενά και καταχρήσεις του εν λόγω προγράμματος, το οποίο άφησε τη χώρα μας εκτεθειμένη διεθνώς. Για οποιεσδήποτε συνέπειες προκύψουν θα είναι υπεύθυνος ο κ. Νουρής, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι, μέχρι και χθες (25 Ιανουαρίου 2022), ουδεμία απάντηση είχαμε λάβει, είτε ηλεκτρονικά ή με άλλο μέσο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον ιστόχωρο της Βουλής, όπου βρίσκεται αναρτημένη η ερώτηση. Για το θέμα αυτό, καθώς και για το θέμα των εμπιστευτικών επιστολών – τις οποίες παραλάβαμε σήμερα – ημερομηνίας 19, 20, 26 και 29 Ιουλίου 2021, οι οποίες φέρουν σφραγίδα της Βουλής με ημερομηνία παραλαβής 6 Αυγούστου 2021, περίοδος κατά την οποία η Βουλή δεν συνεδρίαζε, θα τοποθετηθεί με ανακοίνωσή της η ίδια Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, δεν προκαλεί εντύπωση το ύφος με το οποίο ο Υπ. Εσωτερικών αντιμετωπίζει τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Το έχει επαναλάβει και με την άρνησή του να παραστεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ημερομηνίας 20 Σεπτεμβρίου 2021, ψέγοντας το Σώμα, ως μη όφειλε, για τους προσκεκλημένους φορείς στην εξέταση αυτεπάγγελτου θέματος. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο κ. Νουρής, από το αξίωμα ενός τόσο νευραλγικού και κρίσιμου υπουργείου, αρνείται τόσο έντονα τον έλεγχο, δημιουργώντας κλίμα έναντι μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εσκεμμένα ξεχνά ότι αυτός είναι ο ρόλος του σώματος. Να ζητά και να λαμβάνει, με διαφάνεια, απαντήσεις.