Αποτροπιασμό και φρίκη προκαλεί η δηλητηρίαση αδέσποτου σκύλου στο χωριό Καντού της Επαρχίας Λεμεσού. Μετά από καταγγελία που έγινε στην Ομάδα Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, φαίνεται πως τοποθετήθηκαν δηλητήρια στο χωριό με αποτέλεσμα το άμοιρο ζώο να χαροπαλεύει  για την ζωή του και σήμερα δυστυχώς να  χάσει  την μάχη για την ζωή. Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι ότι ο σκύλος βρισκόταν για 24 ώρες σε άθλια κατάσταση με αβάσταχτους πόνους εντός της κοινότητας σε πεζοδρόμιο σε πολύ κοντινή απόσταση από το κοινοτικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο κανένας να το βοηθήσει. Ζητήθηκε τελικά η βοήθεια από γνωστή φιλόζωη η οποία αμέσως έτρεξε για να σώσει τον σκύλο. Πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ενώ ζητήθηκε η βοήθεια του κοινοτάρχη αυτός αρνήθηκε να βοηθήσει στην διάσωση του και την μεταφορά του στον κτηνίατρο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων, τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι η εσκεμμένη δηλητηρίαση ζώων είναι πράξη παράνομη και τιμωρείται αυστηρά από το Νόμο ακόμα και με φυλάκιση. Επίσης, θυμίζουμε ότι βάση νόμου οι δήμοι και οι κοινοτικές αρχές είναι υπεύθυνοι να φροντίζουν τα αδέσποτα καθώς είναι και υπόχρεοι να διατηρούν κατάλληλους εγκεκριμένους χώρους κράτησης αδέσποτων ζώων κάτι που για ακόμα μια φορά δεν φαίνεται να τηρείται.

Οι Δήμοι και κοινοτικές αρχές υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Επιτέλους πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει την ευθύνη και να ελέγχει εάν τηρείται ο νόμος από τους Δήμους και τις κοινοτικές αρχές για να αποφευχθούν παρόμοια τραγικά περιστατικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ως Κίνημα καταγγείλαμε την άρνηση κάποιων Δήμων και κοινοτικών αρχών να συμμορφωθούν με την νομοθεσία.

Το περιστατικό της δηλητηρίασης του σκύλου καταγγέλθηκε ήδη και στην Αστυνομία.

Η Συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Ανθή Μουζούρη, τόνισε ότι «ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία  Πολιτών θα καταγγείλουμε το τραγικό περιστατικό στις αρμόδιες αρχές και στα αρμόδια υπουργεία. Ζούμε το 2022 και όμως φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να εγκληματούν απέναντι στα ζώα. Λυπηρό και καταδικαστέο είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ευαισθησία στο να σωθεί ένα αβοήθητο ζώο από την κοινοτική αρχή όπως έπρεπε να πράξει. Πραγματικά δεν ξέρω αν πρέπει να λεγόμαστε πολιτισμένος λαός με αυτές τις συμπεριφορές. Δυστυχώς ο σκύλος ήταν κρίσιμα, καθώς αφέθηκε αβοήθητος για 24 ώρες μέσα στο κρύο και δυστυχώς  πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι το σκυλάκι απεβίωσε . Ζητούμε την απόδοση ευθυνών σε οποίους είτε  λόγω της εγκληματικής συμπεριφοράς τους να δηλητηριάζουν ζώα, είτε λόγω της αδιαφορίας κάποιων άλλων στο να σωθεί μια ζωή, έχουμε σήμερα το τραγικό τέλος του σκύλου».