Κατά την σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του περί Διενέργειας Εράνων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2016. Την συνεδρία παρακολούθησε ο πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης.

Με το πέρας της συνεδρίας, ο ίδιος δήλωσε ότι εξέδωσε πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος μια εγκύκλιο, η οποία αν και είναι προς την σωστή κατεύθυνση, εντούτοις απέχει πολύ από αυτό που ζητούμε εμείς ως ευαίσθητοι ενεργοποιημένοι πολίτες. Πρόσθεσε πως, δεν μπορεί να προωθείται ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ των εκκλησιαστικών επιτροπών, του ιερέα και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, οι οποίες ορίζονται από τους οικείους του αποθανόντος να συλλέγουν εισφορές.

Η θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι πως τον πρώτο λόγο για τις εισφορές, πρέπει να έχουν οι συγγενείς, χωρίς την παρέμβαση των εκκλησιαστικών επιτροπών, εκτός και εάν οι ίδιοι το επιθυμούν. Πρέπει να σταματήσει, πρόσθεσε, η αυθαιρεσία και κάθε διαδικασία που θλίβει περαιτέρω τους συγγενείς, ενώ ταυτόχρονα προβληματίζει και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Περδίκης επισήμανε πως η Ιερά Σύνοδος, εφόσον προχώρησε σε αυτό το πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται να το ολοκληρώσει, δίνοντας την αποκλειστική ευθύνη στους  οικείους του αποθανόντος/αποθανούσας, ώστε αυτοί να καθορίζουν, από ποιον και πως θα εκτελείται η διαδικασία των εισφορών και που θα δίνονται τα έσοδα αυτά.