Μάχη με τις φωτιές έδωσαν το Σάββατο 26 Ιουνίου στο χωρίο Τάλα της Επαρχίας Πάφου μαζικές δυνάμεις πυρόσβεσης, μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή. Η πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλη έκταση γης και μεγάλο αριθμό δέντρων που φαίνεται να οφείλεται από σπινθήρες καλωδίων της ΑΗΚ.

Ο επαρχιακός γραμματέας Πάφου κ. Αντρέας Ευλαβής δήλωσε τα εξής: «Μετά από τόσες πυρκαγιές στην Κύπρο, μετά από τόσες περιβαλλοντικές καταστροφές από τις μεγάλες πυρκαγιές στον Ακάμα, στην Σολιά κλπ., πότε επιτέλους οι αρμόδιοι θα αντιληφθούν πως πρέπει να μπει «φρένο» σε όλη αυτή την ιστορία; Που είναι όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Σολίας για την εκπόνηση στρατηγική μελέτης για αναβάθμιση και μεταρρύθμιση των εμπλεκόμενων θεσμών για καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών πυρκαγιών; Τι έγινε από το 2007 που είχαμε υποσχέσεις από την ΑΗΚ για αναβάθμιση του δικτύου της, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Σαϊττά; Επιπλέον, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε απαράδεκτη τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Κεττή που συστήνει να κοπούν όλα τα δέντρα στις περιφράξεις των σπιτιών για να μην κινδυνεύουν από πυρκαγιές, καθώς αυτό αντιτίθεται στις συστάσεις για την κλιματική αλλαγή. Προκύπτουν πολλαπλά προβλήματα από την ανοχή της μεμονωμένης κατοικίας στην Κύπρο αλλά είναι απαράδεκτο να την πληρώσουν τα δέντρα για την ανεπάρκεια των κρατικών φορέων».

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι οι ανεξέλεγκτοι σκυβαλότοποι σε ολόκληρη την κυπριακή ύπαιθρο. Δυστυχώς στην περιοχή Τάλας – Κοίλης έχουμε εντοπίσει αρκετούς σε απότομες χαράδρες με πλούσια βλάστηση.

Πολύ εύστοχα ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών σε χτεσινή του παρέμβαση τόνισε ότι η αλλαγή ζωνών και η οικιστική ανάπτυξη που ακολουθεί,  στερείτε οποιουδήποτε σχεδιασμού για αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Εμείς θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα η πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που διευκολύνει τη δημιουργία προστατευτικών αντιπυρικών ζωνών σε κατοικημένες περιοχές. Μόνο με συνολική λύση μπορεί να υπάρξει ορθή αντιμετώπιση και πρόληψη των πυρκαγιών. Επιπλέον, επιτέλους πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμιση του δικτύου της η ΑΗΚ, πριν έχουμε και ανθρώπινα θύματα.