“Οι προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από το  ΑΚΕΛ και συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ουσιαστικά προστατεύουν τους δανειολήπτες έναντι των κυβερνητικών νομοσχεδίων εν αντιθέσει με τα κυβερνητικά νομοσχέδια, που προωθούνται χωρίς να ολοκληρωθεί ο  δημόσιος διάλογος και χωρίς να γίνει ομάδα εργασίας, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη του Προεδρικού  στις 15/3/2018.  

Όπως μας ενημέρωσαν, τα κυβερνητικά νομοσχέδια έχουν σταλεί ήδη στη Νομική Υπηρεσία. Εμείς θεωρούμε ότι τα νομοσχέδια αυτά είναι λαιμητόμος για τους δανειολήπτες ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  κ. Γιώργος Περδίκης μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κ. Περδίκης ζήτησε να μάθει ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, πως ορίζεται ένας στρατηγικός κακοπληρωτής και πόσοι είναι αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όμως ουδείς έχει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Κάποιοι χρησιμοποιούν αδικαιολόγητα και χωρίς κριτήρια τον όρο «στρατηγικός κακοπληρωτής» για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα εξήγησε, για να συμπληρώσει ότι δεν έχουν προβεί καν στην ταξινόμηση των δανείων.

“Αναφέρουν ότι το νομικό πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας εμποδίζει τις εκποιήσεις. Ας δούμε τι γίνεται εκεί που δεν υπάρχει καμία προστασία. Διαβάζω από τα στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών το 2017 έχουν εκποιηθεί  19 διαμερίσματα τα οποία δεν προστατεύονται ως πρώτες κατοικίες, μηδέν  ξενοδοχεία, 3 οικόπεδα, 85 αγροτεμάχια… Συνεπώς δεν φταίει  η νομοθεσία αλλά οι θεσμοί, δηλαδή οι τράπεζες και η Κεντρική Τράπεζα. Δεν  θέλουν  να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης

Σε ερώτηση εάν οι προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσουν από την Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι με τις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ φαίνεται να συμφωνεί και η κυβέρνηση. Στο μόνο που διαφωνούν είναι σε ότι αφορά στην ενημέρωση των δανειοληπτών κατά τρόπο που διευκολύνεται ο δανειολήπτης ενώ από ότι ξέρουμε στα δικά της νομοσχέδια η κυβέρνηση διευκολύνει τις τράπεζες. 

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υποστηρίζει τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δάνειων και όχι τα δρακόντεια μετρά καταστολής που κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το σύνολο των δανειοληπτών.» Ας μας υποδείξουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα  υποστηρίξουμε νομοσχέδια που θα τους κυνηγήσουν, υπογράμμισε ο κ. Περδίκης

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει πληροφόρηση σε ποιο στάδιο βρίσκεται από πλευράς κυβέρνησης η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δάνειων ο κ. Περδίκης ανέφερε «δεν πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει τα περιθώρια για δημιουργία ενός τέτοιου φορέα. Θα χρειαζόταν για το φορέα 2-3 δισεκατομμύρια  από ιδίους πόρους, ενώ ήδη τέσσερα δισεκατομμύρια δόθηκαν στο Συνεργατισμό για αγορά ανάμεσα στα αλλά και μη στοχευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 7 δισεκατομμυρίων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν θα ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης εάν δεν ψηφιστεί πρώτα η δημιουργία δημόσιου και ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης δανείων»

Σε ερώτηση εάν έχει απομείνει χρόνος για τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε και το καλοκαίρι, κάτι το οποίο έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Οι άλλοι φαίνεται να σκέφτονται τις διακοπές τους.