Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν όχι μόνο θριάμβευσε στις εκλογές της Τουρκίας ανανεώνοντας τη θητεία του, αλλά εξασφάλισε και την πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή, γεγονός που του δίνει το δικαίωμα να λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα.

Βέβαια, αν το πιο πάνω σενάριο ήταν διαφοροποιημένο, θα ήταν ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η κατάσταση στην περιοχή μας θα άλλαζε. Η Τουρκία διακατέχεται από συγκεκριμένες θέσεις για την Κύπρο και τις λοιπές γειτονικές χώρες, που δεν αλλάζουν από το ποιος είναι στην εξουσία. 

Η κατάσταση στη Τουρκιά θα ήταν η ίδια αν κέρδιζε η αντιπολίτευση. Και για όσους περίμεναν και έλπιζαν ότι θα υπήρχε συνέχιση της εκκρεμότητας έχουμε να σημειώσουμε ότι και πάλι αυτή η περίπτωση εγκυμονούσε κίνδυνους για την Κύπρο αφού συνηθίζουν οι Τούρκοι να κάνουν εξαγωγή της εσωτερικής τους κρίσης. 

Οι εκλογές στην Τουρκία όμως, αποτελούν παρελθόν για όσους τις ανέμεναν προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο κυπριακό. Τώρα θα φανεί αν υπάρχει περιθώριο για επανέναρξη των συνομιλίων.

Η κυβέρνηση οφείλει πλέον να διαμορφώσει τη βάση προς την κατεύθυνση αυτή. Δυστυχώς παγιώνεται το πλαίσιο Γκουντέρες που περιλαμβάνει και αρνητικές πρόνοιες για τους Ελληνοκύπριους.  Άλλο επικίνδυνο στοιχείο που θα βρούμε μπροστά μας είναι η ενδιάμεση /στρατηγική συμφωνία, που δυστυχώς έχει γίνει αποδεκτή και από την κυπριακή ηγεσία.