Όλοι παραδέχονται ότι οι αναπτύξεις των οικισμών γηπέδων γκολφ αποτελεί μέρος της μεγάλης φούσκας των ακινήτων που οδήγησε στην κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών.  Όλοι ξέρουν ότι τα γήπεδα γκολφ γίνονται για να αποκτήσουν δικαιώματα οικιστικής ανάπτυξης ιδιοκτησίες σε αγροτικές ζώνες που δεν έχουν δικαιώματα ανάπτυξης. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις επηρεάζονται περιοχές προστασίας της φύσης, δασικές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι .

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παραπέμπουμε αρχικά στην πρόσφατη παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή με επείγουσα επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή με την οποία καταθέτει εισηγήσεις για αντιμετώπιση των νέων υδατικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ζητά τον περιορισμό της παροχής νερού στα γήπεδα γκολφ και τις σχετικές αναπτύξεις.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών οι επιπτώσεις της λειτουργίας των υπεράριθμων γηπέδων, σε συνδυασμό με τις ποσότητες νερού που χρειάζονται, αποτελούν παράγοντες αρνητικούς στη λειτουργία τους. Οι ανησυχίες αυτές είναι διαχρονικές, όπως διαχρονικό είναι και το αίτημα μας προς την Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τη νομοθεσία, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η αλλαγές που ενδέχεται να επιφέρουν οι αναπτύξεις αυτές στο ευρύτερο περιβάλλον.  

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και καταδικαστέο το γεγονός ότι την ιδιά ώρα που οι αγρότες καταστρέφονται με σαρωτικές περικοπές στο νερό , τα γήπεδα γκολφ και οι συναφείς αναπτύξεις τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και δεν υφίστανται καμία περικοπή στην παροχή νερού. Αντίθετα η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να παραχωρήσει νέες άδειες για υδροδότηση από δημόσιες γεωτρήσεις, να εγκρίνει νέες επεκτάσεις των γηπέδων γκολφ και να αδειοδοτήση την επιχορηγημένη λειτουργία γηπέδου γκολφ μέσα στο κρατικό δάσος της Αγ. Νάπας. 

Το Kίνημα Oικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ως έγκλημα μεγατόνων την κυβερνητική πολιτική ανάπτυξης των οικισμών γκόλφ.