Δηλώσεις του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη από τη Βουλή

Κάθε σχέδιο για στήριξη των δανειοληπτών έχει αναγκαία προϋπόθεση την ταξινόμηση των δανείων και το διαχωρισμό μεταξύ των στρατηγικών κακοπληρωτών και των καλοπροαίρετων δανειοληπτών

Όσων αφορά στις προτάσεις νόμου που κατατέθηκε από τα κόμματα ΕΛΑΜ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ που προνοούν φοροαπαλλαγή σε συνεπείς δανειολήπτες, ως Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι αν και είναι καλοπροαίρετη τη σκέψη ώστε να βρεθεί δίκαιος τρόπος για να ενισχυθούν οι δυσπραγούντες καλοπληρωτές, θεωρούμε ωστόσο τη μέθοδο  που επιλέχθηκε ως λανθασμένη.

Απαιτείται  στοχευμένη συνεργασία από όλα τα κόμματα για δίκαιη στήριξη των ευάλωτων καλοπληρωτών, η οποία όμως προϋποθέτει την ταξινόμηση μεταξύ καλοπροαίρετων δανειοληπτών και στρατηγικών κακοπληρωτών, κάτι το οποίο πρέπει να  γίνει μέσω του Σχεδίου Εστία. Ως Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών έχουμε εισηγήσεις επί του θέματος, τις οποίες συζητήσαμε ήδη με το υπουργείο οικονομικών σε πρόσφατη συνάντηση. Τις προτάσεις αυτές  θα προωθήσουμε και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών. 

Όσο αφορά το Σχέδιο Εστία όπως μας παρουσιάστηκε, μοιάζει  περισσότερο να στοχεύει στην ενίσχυση των τραπεζών (bail-out) πάρα να είναι ένα σχέδιο στήριξης των ευάλωτων καλοπροαίρετων δανειοληπτών -το κράτος θα καλείται να καλύψει  ένα μέρος των δανείων προς όφελος των τραπεζών.

Φορολογικές απαλλαγές στο ΦΠΑ για τα οικόπεδα στοχευμένες και δίκαιες.

Όσο αφορά στις φορολογικές απαλλαγές σε σχέση με τον ΦΠΑ για πρώτη κατοικία είναι κοινή θέση όλων των κομμάτων  ότι πρέπει να ρυθμιστούν. Η επιβολή ΦΠΑ πάνω στην πρώτη κατοικία πρέπει να εξεταστεί εκ νέου στο σύνολο της αφού κατά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας έγιναν λάθη,  τα οποία δημιούργησαν ανισότητες. Το νομοσχέδιο το οποίο δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση ότι θα προωθήσει πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2019 μπορεί να έχει οφέλη αλλά αφορά ορισμένο μονό αριθμό ζευγαριών. Το ποσό είναι αμελητέο για τα δημόσια οικονομικά αλλά και για την κοινωνία. Διερωτάται κάνεις γιατί καθυστέρησαν τόσο.

Φωνάζουν οι φταίχτες για το ατύχημα στον Ακάμα.

Σχετικά με το δυστύχημα στον Ακάμα θεωρούμε ότι δεν είναι και τόσο ηθικό να κατηγορείς κάποιον για να δημιουργήσεις πολιτικά οφέλη ή για να εξυπηρετήσεις συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν παρουσιάστηκε ποτέ ενώπιον μας αίτημα για επιδιόρθωση του εν λόγω δρόμου στο οποίο να τοποθετηθήκαμε αρνητικά. Ο δρόμος έπρεπε να κλείσει και όσοι αυτή τη στιγμή φωνάζουν είναι αυτοί που εκπροσωπούν τοπικά συμφέροντα και συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών που δεν θέλουν να κλείσει ο δρόμος. Αντίθετα η νομιμοποίηση του δρόμου θα δημιουργήσει δικαιώματα ανάπτυξης σε μεγαλοκτηματία της περιοχής.

Στο σχέδιο Ακάμα υπάρχει πρόνοια για τον εν λόγω δρόμο και καλούμε την κυβέρνηση να λάβει επιτελούς μέτρα. Δεν συμφωνούμε στη περαιτέρω καθυστέρηση.