Την  ώρα που το Μπαρμπαρός και ο Πορθητής αλωνίζουν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ εντολή της Τουρκίας, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζουν τα γεγονότα ως μια αφορμή για να ασκήσουν προεκλογική κριτική ενόψει ευρωεκλογών.

Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να λειτουργήσει ως προασπιστής των δικαιωμάτων του λαού και της πατρίδας του, επέλεξε να λειτουργήσει ως κομματάρχης που προασπίζει τα συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος και τα ποσοστά αυτού.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θυμίζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κα. Λουτ βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης τρόπου επανέναρξης των συνομιλιών, ενώ η Τουρκία κορυφώνει την προκλητικότητα.

Θεωρούμε λοιπόν πως είναι εντελώς άτοπο, ειδικά σε μια τέτοια φάση, να χρησιμοποιείται η τουρκική προκλητικότητα για προεκλογικούς σκοπούς. Είναι η στιγμή που απαιτούνται δυναμικές διεθνείς πρωτοβουλίες που να εκθέσουν την Τουρκία και την συμπεριφορά της έναντι ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες που να οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών με προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης αλλά και να διασφαλίσουν τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.